Nyhetsbre 13. september: Valgdag!

God valgdag!

Det grunnleggende først:

  • Klokka 09 i dag åpnet valglokalene, og de siste av dem stenger klokka 21. (Merk at noen også stenger kl. 20)
  • «Valgdagen» er et litt rart ord, siden minst halvparten av valget er unnagjort for lengst. 1 648 817 personer hadde allerede forhåndsstemt. Det er over 600 000 flere enn i 2017 og nesten 56 prosent av det som den gang var totalen. 
  • I 18-tida starter valgsendingene hos blant andre NRK, TV 2, og VG. Hva de skal snakke om i tre timer før det faktisk skjer noe, er uklart.
  • Klokka 21 offentliggjør Valgdirektoratet hele opptellingen av forhåndsstemmer, som altså utgjør omlag halvparten av det totale antallet stemmer i valget, sammen med en prognose om valgresultatet som er basert på forhåndsstemmene og historikk fra 2017 og 2019. (TV 2 kommer med en egen prognose, slik jeg har forstått det). Samtidig starter den løpende publiseringen av den faktiske opptellingen av stemmer som ble avlagt i dag – og spekulasjonene om hva valgdeltagelsen i år innebærer.
          De første prognosene kan neppe gi noen annen avklaring enn om meningsmålerne har hatt rett om et så dårlig valg for Høyre (+Frp) at det blir rødgrønn seier selv med både KrF og Venstre over sperregrensa. Men hva slags seier? Siden målingene har vist både stang-inn og stang-ut for Støres foretrukne Ap+SV+Sp-regjering (med 85 mandater), kan det henge i lufta lenge. Småpartiene kan neppe juble før mye senere i opptellingen – MDGhar for eksempel ingen grunn til å slå seg til ro med foreløpige beregninger.
  • Når trekker Erna Solberg seg? Vel å merke hvis

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.