Nyhetsbre 13. september: Valgdag!

God valgdag!

Det grunnleggende først:

 • Klokka 09 i dag åpnet valglokalene, og de siste av dem stenger klokka 21. (Merk at noen også stenger kl. 20)
 • «Valgdagen» er et litt rart ord, siden minst halvparten av valget er unnagjort for lengst. 1 648 817 personer hadde allerede forhåndsstemt. Det er over 600 000 flere enn i 2017 og nesten 56 prosent av det som den gang var totalen. 
 • I 18-tida starter valgsendingene hos blant andre NRK, TV 2, og VG. Hva de skal snakke om i tre timer før det faktisk skjer noe, er uklart.
 • Klokka 21 offentliggjør Valgdirektoratet hele opptellingen av forhåndsstemmer, som altså utgjør omlag halvparten av det totale antallet stemmer i valget, sammen med en prognose om valgresultatet som er basert på forhåndsstemmene og historikk fra 2017 og 2019. (TV 2 kommer med en egen prognose, slik jeg har forstått det). Samtidig starter den løpende publiseringen av den faktiske opptellingen av stemmer som ble avlagt i dag – og spekulasjonene om hva valgdeltagelsen i år innebærer.
        De første prognosene kan neppe gi noen annen avklaring enn om meningsmålerne har hatt rett om et så dårlig valg for Høyre (+Frp) at det blir rødgrønn seier selv med både KrF og Venstre over sperregrensa. Men hva slags seier? Siden målingene har vist både stang-inn og stang-ut for Støres foretrukne Ap+SV+Sp-regjering (med 85 mandater), kan det henge i lufta lenge. Småpartiene kan neppe juble før mye senere i opptellingen – MDGhar for eksempel ingen grunn til å slå seg til ro med foreløpige beregninger.
 • Når trekker Erna Solberg seg? Vel å merke hvis den videre opptellingen samsvarer med en prognose om et klart borgerlig tap og en mislykket Høyre-valgkamp, er det ikke sikkert at Solberg venter så lenge med å gå på talerstolen og erkjenne at hennes regjeringstid er over. Men det vil være uventet om hun i kveld konkretiserer hvor lenge hun blir sittende som Høyre-leder. 
 • Ca. midnatt: Da skal valgresultatet være så tydelig at alle partilederne kan gå til tv-debatten om utfallet, i vandrehallen i Stortinget.
 • Ikke glem å følge Filter Nyheter på Twitter utover kvelden. Vi følger naturligvis med på hvordan det har gått med både ytre høyre-partiene og de mest kontroversielle andre kandidatene, men er også tilstede på flere av stortingspartienes valgvaker.
   

Ellers:

BIDRAR I RUSSISK PROPAGANDAKANAL: To dager før stortingsvalget ble Demokratene-leder Geir Ugland Jacobsen (eks-Frp) profilert i en engelskspråklig kronikk hos den statsstyrte russiske propagandakanalen RT. I innlegget skriver Jacobsen, som presenterer seg som «anti-globalist» at han stiller til valg for å «hindre at ytringsfriheten blir stjålet fra oss» i Norge og klager over at innvandringsmotstandere blir «stemplet som høyreekstremister». Overfør Transit Magasin bekrefter Ugland Jacobsen at det var RT som kontaktet ham å skrive et innlegg.
    RT er kjent for å vie oppmerksomhet til små ytterfløy-partier i europeiske land for å underbygge et narrativ om nasjonalisme, uro og splittelse i de vestlige alliansene. Før den norske valgkampen har RT også beskrevet Senterpartiets vekst som en «eskalerende» motstand mot EU som kan ramme unionen hardt.
    Overfør Transit Magasin avviser Ugland Jacobsen problemstillingen om russisk propaganda. — Det viktigste for meg er å komme ut med Demokratenes budskap. Jeg har i hvert fall fått ytringsfrihet i denne saken. Jeg ser ingen forskjell på NRK og RT, sier partilederen, som beskriver ytringsfrihetssituasjonen i Russland, slik: – Det jeg har hørt er at ytringsfriheten i Russland ikke er OK. Men ytringsfriheten er ikke OK i Norge heller. 

HUMANITÆR KRISE: FN slår alarm om en nært forestående humanitær krise i Afghanistan og ber om over 600 millionar dollar i nødhjelp. Omlag 3,5 millioner mennesker er flyktninger internt i landet samtidig som tørke og mangel på mat rammer mange.
– Afghanistan står overfor en ekstremt kritisk situasjon med langvarig konflikt, alvorlig tørke og koronapandemien i en situasjon der halve befolkningen fra før trengte bistand, heter det i uttalelsen ifølge BBC.

«IKKE NELSON MANDELA»: De har lært seg sosiale medier, pressekonferanser og fotoseanser siden sist, men foreløpig tyder ingenting på at historien om et slags Taliban light er noe mer enn en PR-strategi. – Taliban har flere ganger i fortiden hevdet at de er en ny, vennligere og mykere gruppe. Og det har aldri vært sant tidligere, sier journalist og forfatter Graeme Wood til Filter Nyheter.  Les mer i vår artikkel om «rebrandingen» i Taliban under maktovertagelsen og hvordan den kolliderer både med ferske hendelser og den uhyrlige historien.

Ha en fortsatt fin dag – og valgnatt!

Med vennlig hilsen,

Harald S: Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter