9 punkter: KrF-Ropstad om «nullvisjon» for abort, adopsjon som alternativ og kvinners rettigheter

Da KrF-leder Knut Arild Hareide tapte partiets avgjørende skjebnevalg på det ekstraordinære landsmøtet i begynnelsen av november, var det allerede tydelig at nestleder Kjell Ingolf Ropstad (33) sto parat til å ta over makta i partiet. I løpet av den intense kampen om veien videre hadde da også Ropstad gått i hemmelige møter med Erna Solberg og flere sentrale Høyre-politikere, som ga nestlederen forhåpninger om at innstramninger i abortlovgivningen var mulig dersom KrF forpliktet seg til borgerlig side. Allerede under budsjettforhandlingene havnet imidlertid KrF og Ropstad i klinsj med Fremskrittspartiet, som tente på alle plugger da den utvidede tax free-ordningen ble skrotet med Arbeiderpartiets hjelp. Nå må partiene bli enige om en rekke konfliktsaker før en flertallsregjering kan bli en realitet. «Han har det korte håret sitt fullt av hårvoks. Han har lys, pen skjorte, jeans og joggiser og i halsen glimrer det svakt i et lite gullkors, som han fra tid til annen napper litt forsiktig i. Spesielt når han må tenke - da griper han til korset», het det i Agderpostens portrettintervju med Ropstad i august 2009, bare en måned før han ble valg inn på Stortinget som 24-åring. På dette tidspunktet var han allerede mangeårig fylkestingsrepresentant, leder for KrFU og flere ganger omtalt som partiets nye «wonderboy» - et PR-byrå kalte ham til og med «Aust-Agders Obama». Ropstad ble kommunestyrepolitiker i Evje og Hornnes som 18-åring og den yngste KrF-politikeren som møtte på Stortinget noensinne i 2006, da som 20 år gammel vararepresentant. Vi dykket ned i arkivet for å finne ut hva KrFs nestlederstjerne tidligere har uttalt om abort, et mulig samarbeid med Frp og sine egne ambisjoner i politikken.

1) - Håper det blir lenge til et regjeringssamarbeid med Frp

I et innlegg i Fædrelandsvennen i august 2005, går Ropstad i rette med Frp-po...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.