KRISEMØTE: Konflikten mellom Russland og Ukraina (førstnevnte annekterte som kjent Krim-halvøya i 2014) tilspisset seg kraftig søndag, da russiske styrker blokkerte, åpnet ild mot og tok kontroll over tre ukrainske marinefartøyer ved Kertsjstredet mellom Svartehavet i sør og Azovhavet i nord.

Stredet forbinder Krim-halvøya og det russiske fastlandet (russerne satte tidligere i år opp en bro over stredet, til sterk kritikk fra ukrainske myndigheter). Natt til i dag ble den ukrainske hæren på 250 000 soldater satt i full beredskap, mens president Petro Porosjenko ba parlamentet vedta 60 dager militær unntakstilstand. Russerne hevder på sin side at Ukraina med vilje framprovoserte hendelsene og sier de vil framlegge bevis for dette.

Mandag har FNs sikkerhetsråd innkalt til krisemøte, ifølge en Twitter-meldingfra Nikki Haley, som er USAs ambassadør til FN. EU har på sin side oppfordret partene til tilbakeholdenhet.

NAZISTER ANGREPET PÅ KARL JOHAN: Fikk du med deg vår video fra gårsdagens slagsmål mellom nynazister i «Den nordiske motstandsbevegelsen» og voldelige aktivister på venstresida? Hendelsen skjedde etter en demonstrasjon mot FNs migrasjonsavtale foran Stortinget. Høyreekstremistene hadde gått et stykke opp Karl Johan da de ble oppsøkt av personer fra det såkalte Antifa-miljøet. Slagsmålet skjedde midt blant barnefamilier, skremte forbipasserende og kafégjester. Fem personer, som fremsto som angripere, ble pågrepet av politiet, som for øvrig er bekymret for eskalering i miljøene etter en lang rekke hendelser der aktivister på venstresida har startet voldelige sammenstøt.

ADVARER BRITENE (IGJEN): 27 EU-ledere ble søndag formelt enige om Brexit-avtalen som er fremforhandlet med Storbritannias hardt pressede statsminister Theresa May. Nå er det opp til det britiske parlamentet. President i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, var temmelig tydelig: – De som tror at de kan få en bedre avtale ved å forkaste denne, vil bli skuffet.

STUDENTOPPROP ETTER RESETT-INTERVJU: Husker du saken med førsteamanuensisen ved NTNU som lot seg intervju av Resett? Dagen etter dobbeltdrapssaken i Trondheim i september, da en enslig, mindreårig asylsøker ble siktet for å ha drept to andre asylsøkere og skadet en tredje, uttalte Øyvind Eikrem ved Institutt for sosialt arbeid blant annet at «Norge lar en masse unge menn komme hit, man fremstiller mennene som hjelpeløse stakkarer, som små barn som trenger omsorg, og at man bare må behandle dem godt, så kommer det til å gå bra».

Instituttledelsen kalte Eikrem inn til et møte med uttalelsene som tema, men NTNU-rektor Gunnar Bovim konkluderte raskt med at førsteamanuensisen opererte godt innenfor ytringsfriheten. Nå har imidlertid 44 studenter ved det samme instituttet reagert og formulert et opprop der de slår fast at Eikrems uttalelser «bygger opp under fordommer og holdninger som ikke er forenlige med sosialt arbeid – og rasisme, noe som også kommer til uttrykk i kommentarfeltet under artikkelen», skriver Khrono.

Studentene krever at instituttledelsen tar opp saken med Eikrem på nytt «for å hindre studentenes mistrivsel på skolen». Instituttledelsen skal ha bedt Eikrem om å behandle oppropet konfidensielt, fordi det ifølge NTNUs jurister kan være brudd på arbeidsmiljø- og høyskoleloven å spre innholdet videre. Advokat Jon Wessel-Aas er blant dem som mener at universitetet ikke har anledning til å gjøre dette.