9 oppsiktsvekkende punkter fra rapporten som vil hjemsøke Solberg-regjeringen

Onsdag presenterte Koronakommisjonen sin 456 sider lange rapport med den foreløpige dommen over norske myndigheters håndtering av viruspandemien som fortsatt herjer landet. Selv om hovedkonklusjonen er at koronahåndteringen «samlet sett har vært god», retter kommisjonen på flere sentrale punkter hard kritikk mot Solberg-regjeringen og helsemyndighetene. I pressekonferansen beskrev kommisjonens leder Stener Kvinnsland pandemien som «en krise uten sidestykke» i det norske samfunnet – og påpekte at granskningsarbeidet har vært «kolossalt». Kommisjonen har gjennomgått 23 000 dokumenter, hatt innspillsmøter med foreninger og organisasjoner og intervjuet en lang rekke personer med lederansvar på ulike nivåer. Her er ni av de mest oppsiktsvekkende punktene fra rapporten (du kan lese hele her):

1. «Alvorlig svikt»: Var ikke forberedt

Myndighetene visste godt at pandemi var trusselen det var høyest risiko for i Norge. Det hadde Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) varslet om senest i 2019. Likevel var de ikke forberedt da covid-19-pandemien traff landet.

Kommisjonen beskriver at det utelukkende var planlagt for pandemi med en type influensavirus som likner svineinfluensaen som rammet Norge i 2009. Ifølge Nasjonal beredskapsplan for pandemisk influensa skulle store deler av befolkningen bli smittet uten at myndighetene skulle vedta inngripende tiltak. Planen er ikke blitt revidert siden 2014. Helsedirektoratet har ansvar for å gjøre årlige vurderinger av om beredskapsplanen bør revideres. Men det har ikke direktoratet tatt initiativ til.

Smittevernloven åpner for inngripende smitteverntiltak for å redusere kontakt...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.