DIPLOMATISK KRISE: Lørdag ble det kjent at Tsjekkia utviser 18 russiske diplomater, mistenkt for å jobbe som hemmelige agenter og være involvert i eksplosjonen ved et tsjekkisk ammunisjonslager der to personer døde i 2014. Tsjekkisk politi har samtidig ettersøkt to russiske menn i forbindelse med eksplosjonen – dette er de samme mennene som var involvert i forgiftningen av dobbeltagenten Sergej Skripal i britiske Salisbury i 2018. Kreml kom søndag med sitt mottrekk: 20 tsjekkiske diplomater har fått én dag på seg til å forlate Russland. Mandag er den diplomatiske krisen tema for et møte mellom utenriksministrene i EU.

KONKLUSJON: «Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig konkluderer i en rapport til NTNU med at førsteamanuensis Øyvind Eikrem hadde tilgang til og må holdes ansvarlig for en anonym Facebook-konto, der noe av innholdet rammes av den objektive gjerningsbeskrivelsen i straffeloven § 185 (Hatefulle ytringer)», heter det i en pressemelding fra universitetet mandag.

Til Khrono sier Eikrem at han ennå ikke har lest rapporten: – Men jeg er sjokkert over at NTNU sender ut pressemelding om saken før jeg er tilbudt kontradiksjon. Det ser ut som om det kan være mer mat for Datatilsynet her, legger han til.

Det var Filter Nyheter som i februar 2020 avslørte at en anonym Facebook-konto – som gjennom flere år har bidratt til å hisse opp rasistiske nettdebatter – kan knyttes til Eikrem. Han har selv benektet å stå bak de aktuelle innleggene.