Nyhetsbrev 14. april: Professor vil prioritere områdene i Norge med mest smitte etter dårlige Johnson & Johnson-nyheter

– TRENGER MER GEOGRAFISK SKJEVFORDELING: EU-kommisjonen vil ikke forlenge kontraktene med AstraZeneca og Johnson & Johnson om levering av koronavaksiner, ifølge avisa La Stampa (via NRK). Johnson & Johnson varslet tidligere i uka full stans i leveransene av koronavaksiner til Europa, etter meldingene om blodpropp-tilfeller i USA, noe som raskt får konsekvenser også i Norge. Ifølge FHI blir forsinkelsene i vaksinasjonen hos oss på opptil tre måneder om ingen av de to omstridte vaksinene kan brukes. Økonomiprofessor Steinar Holden, lederen av regjeringens ekspertgruppe for samfunnsøkonomiske konsekvenser i koronakrisen, mener Norge nå må prioritere personer som bor i områder med høyt smittenivå. – I ytterpunktet kunne man tenke seg at man venter med dose to for de aller fleste helt til det ikke lenger er knapphet på vaksiner, sier han. LOBBYISTER OG BEREDSKAPSSVIKT: Klokka 13.30 kommer rapporten fra Koronakommisjonen – den uavhengige gjennomgangen av hvordan Solberg-regjeringen og andre norske myndigheter har håndtert covid-19-epidemien. Kommisjonen har fått flere detaljer enn det som så langt har vært kjent om blant nedstengningen 12. mars 2020 (særlig stenging av skoler), den manglende beredskapen rundt smittevernutstyr, samarbeidsproblemene mellom FHI og Helsedirektoratet, og eksterne aktører som har påvirket prosessene. NRK peker på at kommisjonen blant annet har bedt regjeringen om navn på alle lobbyistene som ville åpne grensene for arbeidsinnvandring i fjor. (Etter Aftenpostens avsløringer av sms-ene mellom regjeringen og særlig Norsk...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.