89 prosent av norske muslimer tar fullstendig avstand fra terrorisme

Filter Nyheters spørreundersøkelse blant 600 norske muslimer, utført av TNS Gallup (nå Kantar TNS),  gir et klart svar: Det overveldende flertallet mener at ingen terroraksjoner kan forsvares under noen omstendigheter. Fire prosent ser ut til å uttrykke aksept for at «selvmordsbombing, skyting og andre voldelige angrep rettet mot sivile er akseptabelt for å kjempe for religionen eller forsvare den mot fiender» noen ganger. (Vår spørsmålsstilling).

  • 89 prosent  sier seg enig i at selvmordsbombing og drap på sivile alltid er feil og aldri kan rettferdiggjøres, uansett sak og politisk formål.
  • 7 prosent svarte «vet ikke» eller ville ikke svare.
  • 4 prosent mener slike angrep noen ganger kan rettferdiggjøres, men som oftest ikke. (I undersøkelsen var dette 24 enkeltpersoner).
  • Bare én eneste av de spurte personene - null prosent altså - sa seg enig i at selvmordsbombing og drap på sivile «ofte kan rettferdiggjøres slik verdenssituasjonen er i dag».
Undersøkelsen, som ble gjennomført i november 2016, regnes av Kantar TNS som representativ for muslimer i Norge som snakker norsk. (Les mer om forutsetningene og metoden her). Resultatene er vektet for kjønn, alder og landbakgrunn, men på dette spørsmålet ga vektingen ingen betydelige utslag. – Dette bildet er omtrent som forventet, og i tråd med mange andre undersøkelser som er gjennomført i europeiske land. Et overveldende flertall tar helt avstand fra terror, mens en liten andel av de spurte mener det i noen tilfeller kan rettferdiggjøres, ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.