Trumps høyesterett-kandidat kan prege USA i flere tiår og stor antiterror-aksjon mot islamister i Tyskland (Nyhetsbrev)

RUSSISKE TROLL: Vi har nettopp vært på framleggelsen av PSTs åpne trusselvurdering og kommer med mer stoff derfra på filternyheter.no. Sikkerhetstjenesten peker nå mer konkret på hvordan utenlandske e-tjenester (Russland) i det skjulte prøver å påvirke politisk debatt og svekke legitimiteten til demokratiet: «Vi ser at etterretningstjenester spiller en rolle i planleggingen og utførelsen av påvirkningsoperasjoner ved å plante falske dokumenter, støtte nettrollaktivitet og bidra til falske nyhetsoppslag i andre land. Norge kan bli utsatt for denne typen virkemiddelbruk i 2017. Ved en tilspisset sikkerhetspolitisk situasjon forventer vi at Norge vil bli utsatt for et spekter av virkemidler, inkludert etterretningstjenesters involvering i påvirkningskampanjer og spredning av desinformasjon», skriver PST, som også peker på Kina og Russland etter cyberangrep i Norge. Les hele trusselvurderingen her.

 

ERKEKONSERVATIV MED INTEGRITET: (Har du ennå ikke testet Trump-boten vår sier du?) Neil M. Gorsuch, Trumps valg som kandidat til høyesterett, vil – om nominasjonen passerer senatet – bli den mest mest konservative av dommerne etter Clarence Thomas (nominert av George Bush senior). Det var ikke uventet at Trump gikk for en såkalt originalist, som påberoper bokstavelig tolkning av grunnloven ut fra hva som skal ha vært intensjonen i 1789. Gorsuch er bare 49 år gammel og kan prege høyesterett med konservativ stemmegivning i flere tiår framover – blant annet når det kommer til abortrestriksjoner, homofiles rettigheter og kvotering av minoriteter. Men han nyter svært stor respekt som jurist, og Obamas riksadvokat Neal K. Katyal anbefaler liberale å støtte nominasjonen.  En innsettelse av  Gorsuch vil forøvrig trolig gjøre det «trygt» for 80 år gamle Anthony M. Kennedy å pensjonere seg under Trump, som i så fall vil få enda en mulighet til en utnevnelse som mange framtidige presidenter vil være «stuck» med. Det er ennå uklart om Demokratene i senatet vil trenere det republikanske flertallets godkjenning gjennom såkalt filibustering – noe som i så fall kan provosere republikanerne til å endre hele stemmereglene for å bryte motstanden.

 

MER BEKYMRET FOR USA: «Jeg har brukt de siste årene på å bekymre meg om Russland og Midtøsten. I dag er jeg mer bekymret for USA fordi dette landet har så store implikasjoner for resten av verden». Det sier Etterretningstjenestens tidligere sjef (2010-2016) Kjell Grandhagen til Dagbladet. Han peker blant annet på det vi var innom i nyhetsbrevet i går – at sjefsstrateg Steve Bannon har fått enorm makt over sikkerhetspolitikken. «Signalene som er kommet til nå er veldig bekymringsverdig. Det er tydelig at de som tar impulsbeslutninger har hatt innflytelse, og at det er Bannon og Flynn som har preget de utspillene som er kommet», sier Grandhagen.

 

FOR STRENGT FOR TYBRING-GJEDDE: Jeg fikk det ikke med meg i går, men verdt å merke seg: Christian Tybring-Gjedde (Frp) går i rette med partifelle Ulf Leirstein (Frp) etter at sistnevnte hyllet Trumps innreiseforbud. – Jeg er ikke enig med Leirstein i dette spørsmålet. Jeg tror denne beslutningen vil kunne bidra til økt islamsk fundamentalisme og gjøre samarbeidet med muslimer for å bekjempe terror vanskeligere. Jeg har imidlertid forståelse for at Trump ønsker bedre screening av muslimer som ankommer USA, såkalt extreme vetting, men det kommer ingenting godt ut av å skjære alle over en kam, sier Tybring-Gjedde til Dagsavisen. Leirstein kalte mandag Trumps gjennomføring av valgløfter «kjempebra» og «fantastisk», og takket presidenten på engelsk på Twitter.

 

NY IS-SAK I TYSKLAND: Tysk antiterrorpoliti slo i morges til mot 54 ulike adresser i og rundt Frankfurt, blant annet i moskeer. Minst 16 personer mellom 16 og 46 år er siktet for å være medlem av en utenlandsk terrororganisasjon (IS) tilknyttet terrorplaner. Den antatte lederen for gruppen er en 36 år gammel tunisisk mann som er mistenkt for å ha rekruttert til IS siden august 2015 og for å ha bygget opp nettverket med tanke på et angrep.  Planene skal ha vært i startfasen, uten at noen bestemte mål var utpekt. Pågripelsene skjedde dagen etter at tre menn ble pågrepet i en moské i Berlin. De skal ha forberedt seg på å dra til IS-treningsleirer i Syria eller Irak. (Disse mennene er ikke mistenkt for terrorplaner i Tyskland).