Islamundersøkelsen: Hvorfor vi bare har spurt muslimer – og ni andre spørsmål og svar

Filter Nyheter fikk i november 2016 TNS Gallup (nå Kantar TNS) til å gjennomføre en omfattende meningsmåling der 600 personer i Norge som selv oppgir at de er muslimer har svart på spørsmål om alt fra likestilling og diskriminering til dødsstraff og terrorisme. Undersøkelsen er en del av et prosjekt som har fått støtte fra Fritt Ord. Det vil i januar og februar komme en rekke artikler om selve innholdet i undersøkelsen. Så langt:

Her svar på noen vanlige spørsmål om hvordan undersøkelsen ble gjennomført. Helt nederst i artikkelen finner du enda flere detaljer fra Kantar TNS.  

Hvorfor har dere bare spurt muslimer?

Filter Nyheter: De aller fleste av spørsmålene i undersøkelsen handler om problemstillinger som enten er helt spesifikt knyttet til islam, eller der vi mener muslimers meninger er mest interessante, journalistisk sett. Islam er ofte det meste betente temaet i integrerings- og innvandringsdebatten i Norge. Men påstander om hvilke holdninger norske muslimer har, eller hvor mange som er «konservative» eller «liberale» i ulike spørsmål, er ofte bare generaliserende spekulasjoner, gjerne ut fra forhold i helt andre land. Derfor mener vi det er viktig å innhente kunnskap fra Norge. Mange av svarene er trolig egnet til å overraske uavhengig av ståsted. Noen av spørsmålene kan framstå som fordomsfulle  - men vi mener det er et selvstendig poeng å spørre direkte om forestillinger vi ser er utbredte blant ikke-muslimer, i stedet for å være forutinntatt. Om andre vil sette av ressurser til å stille tilsvarende spørsmål til et representativt utvalg fra al...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.