Nei, Mahad-saken er ikke Listhaugs feil/fortjeneste – og Sp-Vedum kalles «kynisk og respektløs» (nyhetsbrev)


Abid Raja (V
) mener Sylvi Listhaug (Frp) fremmer hverdagsrasisme, Frp kaller morgendagens dieselbil-forbud i Oslo «tidenes største svindel av bilistene», Norge eksporterte i 2016 våpen for 485 millioner kroner mindre enn året før, og de amerikanske soldatene som skal være stasjonert på Værnes har ankommet landet, visstnok «hutrende, i tynne bomullsuniformer». Ellers:

Saken om bioingeniøren Mahad Abib Mahamud (30) som mistet statsborgerskapet etter 17 år i Norge fordi han skal ha løyet om å være fra Somalia, vil prege nyhetsbildet også i dag – så det er verdt å forsøke å rydde litt i den. Først: Enkeltsaken har lite eller ingenting med Sylvi Listhaug å gjøre. UDIs første vedtak om å frata mannen statsborgerskapet kom i 2015, før hun ble innvandringsminister. Dessuten: Det har i realiteten ikke vært politisk uenighet om lovparagrafen som åpner for å tilbakekalle statsborgerskap. Debatten ser ut til å dreie seg om ganske ulike problemstillinger:

  • Er rettssikkerheten for dårlig? Bør reglene endres slik at en domstol må ta stilling før statsborgerskap kan tilbakekalles? (SV, Ap, Sp, Venstre og MDG er for – Krf er på vippen). Kafka-prosess, sier Trine Skei Grande (V) om dagens praksis. Les svarene fra henholdsvis UDI, Sylvi Listhaug og Erna Solberg.
  • Kan Norge trekke tilbake statsborgerskap om det medfører at noen blir statsløse? Nei, ifølge John Christian Elden; neppe, ifølge Mads Andenæs (som uansett ikke tror norske myndigheter vinner fram i rettssaken som starter 21. februar); kanskje, ifølge advokat Jon Wessel-Aas.
  • Er det rettferdig og riktig ressursbruk at mange andre kan havne i lignende situasjoner fordi Listhaug har gitt UDI ekstra mannskap og føringer till å jakte «juksere» fra gamle saker?
  • Bør myndighetene straffe personer som var mindreårige (her også under den kriminelle lavalder) da de de først oppga uriktige opplysninger?
  • Bør det uansett være «foreldelsesfrist»/amnesti for uriktige opplysninger i asylsaker når det har gått svært lang tid?
  • Og altså: Lyver Mahamud om hvilket land han kom fra?  UDI har flere indisier som peker mot at han egentlig er fra Djibouti og framholder at saken er svært grundig behandlet. (Les Dagbladets gjennomgang her).  Men Mahamud hevder ennå bevisbyrden er forskjøvet og at myndighetene ser bort fra dokumentasjon som taler til hans fordel.

 

UD måtte i helga rykke ut for å avkrefte at den norske ambassaden i Juba deltar i et komplott for å endre regimet gjennom attentater eller arrestasjoner i Sør-Sudan – der fredsprosessen Norge er tungt inne i har vært av hengslene de siste månedene. «Norges regjering avviser kategorisk beskyldningene framsatt 12. januar om at representanter for Norge sammen med kolleger i Troikaen har vært involvert i diskusjoner under et møte i Nairobi om å skifte ut lederskapet av Sør-Sudan». Det var en talsmann for den regjeringskontrollerte hæren SPLA som torsdag holdt en pressekonferanse der han hevdet USA, Storbritannia og Norge konspirerte med opprørere for å drepe generalen og politikeren Paul Malong Awan eller avsette ham på andre måter.

 

Høyres Hårek Elvenes kalte i helga Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum «uverdig», «kynisk», «manipulerende», «respektløs» og «ulv i fåreklær», samtidig som han slo fast at Vedum har drevet Sp i en populistisk retning der partilederen «forsøker å skape noen strømninger som jeg tror han er litt inspirert av fra utlandet». «Ordbruken hans er splittende. Han dyrker motsetninger og setter nordmenn opp mot hverandre. By mot land. Sp fornekter kunnskap og karikerer store grupper i befolkningen. Det er noe unorsk over dette. (…) Vedum angriper selve samfunnslimet», sa Elvenes til VG. I morges var det debatt mellom de to i Politisk kvarter.

 

I et intervju med tyske Bild publisert i går, var Donald Trump igjen løsmunnet om både sivile og militære allianser. Han kalte NATO «utdatert» (men tilføyde senere at at NATO likevel er svært viktig for ham) og skrøt av Brexit som «kommer til å ende opp som en veldig bra ting» før han tilføyde at han tror flere andre land kommer til å forlate EU framover. Det var bare sluttsatsen i ei helg preget av 1) Trumps angrep på en av USAs største gjenlevende borgerrettighetsforkjempere, som gjør at flere kongressmedlemmer nå vil boikotte Trumps insettelsesseremoni, og 2) ryktene om at han kommer til å kaste pressekorpset ut av Det hvite hus.
(Apropos: Alternativ for Tyskland (AfD) stenger ute medier de misliker under en konferanse med flere av de europeiske høyrepopulist-lederne på lørdag.)