70 prosent av nordmenn er fornøyde, men vi vil for all del ikke anbefale det for andre. Er det rart verden rister på hodet av Norges tilknytning til EU?

(Foto: 10 Downing Street)

Du kan si mye om David Camerons avgjørelse om å la folket avgjøre Storbritannias tilknytning til EU, men det ga Norge noen sjeldne glimt av oppmerksomhet i britisk politikk. På den annen side må det ha vært en besynderlig opplevelse for utlendingene å motta det unisone norske budskapet om å gjøre som vi sier, ikke som vi gjør. En etter en har nordmenn – fra statsministere, tidligere utenriksministre og bedriftsledere til den tilfeldige mann og kvinne i gata – stått fram i britisk presse og understreket at den norske løsningen slett ikke er noe å trakte etter: Etter to folkeavstemninger med knepent nei-flertall står vi med begge beina trygt plantet i fellesmarkedet, er klassens beste på å implementere EU-lover og -regler uten innblanding av demokratiske instanser og betaler milliarder i medlemskontigent – men må sitte på gangen når avgjørelser tas i Brüssel og Strasbourg. Noen egen debatt om det paradoksale i denne situasjonen, har det ikke vært noen tegn til. – Det er helt helt fantastisk, det som skjer. Vi godtar lover og regler som bare det og vi betaler som om vi var medlem, men har ingen innflytelse, og det synker liksom ikke inn hos pressen. Demokrati handler jo om å kunne selv være med på å forfatte de lover en skal leve etter. Så kan ikke du forklare det for meg? sier Erik Oddvar Eriksen, professor i statsvitenskap og leder for Arena, senteret for europeiske studier, til Filter Nyheter. – Det er helt absurd. Jeg har blitt intervjuet av alle fra Washington Post til La Stampa og japanske aviser om dette, og ingen skjønner poenget med det norske standpunktet, sier Jan Erik Grindheim, leder i Europabevegelsen. – Jeg skulle gjerne hatt mer debatt om EU-tilknytningen, heller ikke jeg er noen tilhenger av EØS-avtalen og vil ikke anbefale den for Storbritannia, selv om den er mye bedre enn et EU-medlemsskap, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Ikke akkura...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.