Utenriksministeren om Leger uten grenser: – Jeg er overrasket

(Foto: Harald S. Klungtveit)

Leger uten grenser (MSF) gikk fredag knallhardt ut mot både EUs og Norges «kyniske og umenneskelige migrasjonspolitikk» og erklærte at MSF ikke lenger vil ta imot penger fra statene som står bak den omstridte EU-Tyrkia-avtalen. Det har skapt reaksjoner både politisk og blant vanlige givere. Nå har mange grasrot-støttespillere i Norge meldt seg ut i protest - gjerne enten fordi de oppfatter utspillet som politisk i en bredere innvandringsdebatt eller fordi de mener MSF ikke bør gi slipp på over en halv milliard i pengestøtte uten videre. Grove anslag hos Leger uten grenser tyder på at minst 150 norske givere allerede har stanset månedsbeløpene sine, og at flere vil følge. Men hva nettoeffekten blir på sikt, er vanskelig å si. – Jeg får også mange positive tilbakemeldinger. Noen sier de skal donere det de har fått tilbake på skatten i år, andre har sagt de skal doble det månedlige bidraget sitt. Samtidig er det helt klart noen som mener vi har blitt politiske og slik sett har misforstått,  sier Kyrre Lind, programsjef for Leger Uten Grenser i Norge. Han opplyser at beslutningen om bruddet med de statlige bidragene har blitt forankret demokratisk i hele det internasjonale MSF-systemet, som har over 35 000 ansatte.

– Opp til dem

I fjor fikk MSF 6,8 millioner euro fra norske myndigheter. Utenriksminister Børge Brende gir uttrykk for at han ikke er sint men ganske skuffet over MSFs begrunnelse for å takke nei til millionene.

– Norge har i likhet med alle EU-land støttet opp om avtalen mellom EU og Tyrkia. Vi mener den er innenfor rammen av de internasjonale forpliktelsene man har påtatt seg. Derfor er vi også overrasket over det utspillet fra Leger uten grenser. Det er selvsagt opp til MSF selv hvem de ønsker å motta støtte fra, men j...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.