Leder av kommunistgruppe og fem andre pågrepet under Arendalsuka – politiet fryktet angrep på Alliansen og SIAN

Seks personer fra et antatt venstreekstremt miljø ble i 18.30-tida torsdag kveld pågrepet av politiet i Arendal sentrum.

Etter det Filter Nyheter erfarer, fryktet polititet at gruppen søkte voldelig sammenstøt med personer fra høyreradikale Alliansen, som tidligere i dag hadde et arrangement under Arendalsuka, og/eller «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN) som også har fått tillatelse til å ha stand i Arendal.

Filter Nyheter vet at lederen av den kommunistiske gruppen Tjen Folket, Kenneth Fuglemsmo, er blant de pågrepne. Fuglemsmo er tidligere dømt til betinget fengsel for bedrageri i medlemsjuks-saken i SOS Rasisme.

De pågrepne er mistenkt for brudd på Straffelovens § 182, om opptøyer, og var sent torsdag kveld fortsatt i politiets varetekt i påvente av avhør fredag.

  • Oppdatering fredag kl. 16: De siktede, fire menn og to kvinner – 19-40 år gamle – ble fredag løslatt etter å ha blitt avhørt.

«Personene som er pågrepet knyttes til miljøer som via sosiale medier har oppfordret til omfattende ordensforstyrrelser og voldelige handlinger under Arendals-uka. Med pågripelsene mener politiet å ha forebygget omfattende ordensforstyrrelser mot arrangementet», skriver stabssjef Morten Sjustøl i Agder politidistrikt i en pressemelding senere på kvelden.

Det skal ikke ha blitt gjort alvorlige våpenbeslag, men en av de pågrepne var i besittelse av pepperspray.

Flere av de pågrepne er kjent for politiet fra før i forbindelse med demonstrasjoner. Etter alt å dømme har noen av mennene tilknytning til  «aktivistkomiteer» som i forkant av Arendalsuka oppfordret til å «stoppe fascistene» og slo fast at det også var riktig  «å forstyrre selve arrangementet Arendalsuka». Teksten der Hans Lysglimt Johansen ble utpekt ved navn, i tillegg til SIAN og Demokratene, ble også publisert på Tjen Folkets hjemmeside.

Ifølge Dagbladet har det i det aktuelle miljøet også blitt lagt ut meldinger om Arendalsuka som «Stopp dem, konfrontér dem, gjør uka til den ubehagelig opplevelse for dem!» og «Vær kreative folkens! Kle deg smart, ha ekstra klær, lag bry for fascistgruppene og ikke bli tatt! Vi oppfordrer til mange og varierte aksjoner.».

I 16-17-tida torsdag hadde Alliansen et planlagt arrangement som var godkjent av Arendalsuka, ved Teaterplassen i sentrum. Da Filter Nyheter var tilstede, var hele området voktet av både uniformerte mannskaper og sivilkledde spanere, men det dukket aldri opp voldelige motdemonstranter, og bare rundt 15 personer var tilstede  for å høre Hans Lysglimt Johansen tale.

Hans Lysglimt Johansen og resten av den høyreradikale gruppen Alliansen på Arendalsuka en drøy time før pågripelsene.

 

Alliansen og «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN), som begge har fått tillatelse til å ha stands i gågatene under Arendalsuka, har siden mandag hatt omfattende politibeskyttelse, blant annet med bistand fra Oslo politidistrikt.

Politiet fryktet at tilreisende antirasister som har vært kjent for å ty til vold under demonstrasjoner, skulle gå til angrep på organisasjoner de anser som høyreekstreme eller rasistiske.

Samtidig var det ventet at medlemmer av den nynazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen» kunne dukke opp i løpet av Arendalsuka. Det har ikke skjedd så langt, utover at én av nynazistene mandag oppholdt seg ved standen til Alliansen en periode.

Blant andre Raymond Johansen (Ap) og Anti-rasistisk senter har tatt til orde mot at Arendalsuka har gitt standtillatelse til Alliansen.

(Bildet av politioppbudet øverst i artikkelen er tatt tidligere i uka.)

  • Endring, 28.09.17: Referansen til dommen mot Kenneth Fuglemsmo er endret til å presisere at han ble dømt til betinget fengsel.