• Gravejournalister i Washington Post har gjort et dypdykk i hvilke vurderinger Trump-administrasjonen gjorde de første 70 dagene av korona-krisen i USA. «Det blir kanskje aldri kjent hvor mange tusen dødsfall eller millioner av smittede som kunne vært avverget med en mer koherent, rask og effektiv respons. Men det er allerede indikasjoner på at administrasjonens håndtering hadde potensielt ødeleggende konsekvenser», skriver avisa.
    USA har passert 300 000 registrerte tilfeller og 8000 døde, samtidig som Det hvite hus har erkjent at myndighetenes analyse er at minst 100 000 kan dø.
  • Dødstallet i Sverige er mye høyere enn sifrene myndighetene rapporterer daglig. En gjennomgang nyhetsbyrået TT har gjort av etterslep i rapporteringen viser at enkeltdager i ettertid har blitt justert til over dobbelt så mange dødsfall som i første melding.
  • Spanias statsminister har utvidet den svært strenge tiltakspakken i landet til 25. april, men ser samtidig tegn til at landet er i ferd med å nå toppen av dette utbruddet, da 809 døde på ett døgn er det laveste sifferet i Spania på en uke.
  • Pandemien er en gryende katastrofe for romfolk i Sentral- og Sørøst-Europa, skriver Deutsche Welle. Millioner av fattige mennesker i den forfulgte minoriteten er utsatt for stigmatisering og rettighetsbrudd også i hjelpearbeidet under korona-krisen.
  • «Vi trenger en Marshall-plan for Europa», skriver EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en kronikk i den tyske avisa Welt am Sonntag, om milliardene som må til for å unngå et større økonomisk sammenbrudd.
  • New Zealands statsminister Jacinda Ardern tok på en pressekonferanse i går for seg de hun kalte «idioter» som har brutt tiltaksreglene, som samlet sett ser ut til å ha ønsket effekt.

Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.