Mistet oversikten? Her er noen av de viktigste nyhetene i Norge søndag 5. april:

Virus-situasjonen nå:

  • 5 687 er bekreftet smittet av koronaviruset i Norge.
  • 308 er innlagt på sykehus, 89 ligger i respirator.
  • 71 er døde.

Korona-nytt:

  • Uansett hva regjeringen anbefaler på tirsdag, kommer ikke skolene og barnehagene i Oslo til å åpne den første uka etter påske, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV): – Vi ser ikke for oss at det er mulig å åpne på en trygg måte første uken etter påske. Det er også av praktiske hensyn, dette krever forutsigbarhet for alle parter, sier hun til NRK.
  • Både Utdanningsforbundet og kommunesektoren ber om mer tid før skolene åpner igjen: – Et av våre hovedbudskap var at det må gis litt tid før vi starter opp igjen. Det trengs tid til planlegging og tilrettelegging for særskilte smittevernhensyn, sier KS-styreleder Bjørn Arild Gram om innspillene til regjeringen.
  • Regjeringen vil forlenge den såkalte koronaloven med én ekstra måned, men Senterpartiet setter seg på bakbeina: – Nå er tiden inne for å gå tilbake til det som er normalen i Norge, nemlig at det er Stortinget som har ansvar for lovgivningsprosessen, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad (Sp).
  • Norge sender 20-25 leger, sykepleiere og logistikkpersonell til Lombardia-regionen for å bistå det italienske helsevesenet under koronakrisen. – Disse kommer fra sykehus spredt rundt i hele landet, og belastningen på hvert enkelt sykehus blir liten, mens verdien av dette teamet vil være betydelig større i Italia, sier helseminister Bent Høie (H).
  • Oljenæringen har LO i ryggen når de nå ber om krisehjelp for å dempe de negative effektene av koronakrise og synkende oljepris: Bransjen ber konkret om utsatt skatt gjennom umiddelbare avskrivninger – flere detaljer her.
  • NAV har mottatt flere tips om folk og bedrifter som utnytter permitteringsordningene ved å la permitterte ansatte fortsette å jobbe. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ber om at NAV Kontroll får tilført ressurser til å følge opp sakene.
  • Dagbladets reportasje fra folketette Grünerløkka i Oslo lørdag, har skapt storm i sosiale medier: Flere mener artikkelens hovedbilde gir inntrykk av at folk står tettere enn de faktisk gjør. Avisa forsvarte søndag sin egen publisering: «Vi vet at slik journalistikk kan oppleves som ubehagelig. Spesielt for dem som i tillegg føler seg truffet», skriver sjefredaktør Alexandra Beverfjord.

Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.