34 dager igjen: Trump nektet å ta avstand fra høyreekstremister og kalte presidentvalget en svindel

«This is not going to end well», sa Donald Trump om gjennomføringen av presidentvalget da nattas skandaløse debatt med Joe Biden gikk mot slutten. Hva som lå i den illevarslende oppsummeringen, fikk nær hundre millioner seere i USA aldri svar på. Da hadde Trump allerede forsøkt flere ganger i løpet av kvelden å rive ned tilliten til hele valgsystemet gjennom å fremme konspirasjonsteorier om dumping av stemmesedler og å bruke ord som «svindel» og «rigget valg» om forhåndsstemmingen som flere titalls millioner velgere skal benytte seg av de neste ukene. Presidenten fortalte så mange usannheter om valgordningen i USA i de siste minuttene av duellen at en av de mest anerkjente faktasjekkerne i USA, Daniel Dale i CNN, oppsummerte det slik: https://twitter.com/ddale8/status/1311133270441168901?s=20 I diskusjonen om tilliten til valggjennomføringen avsto Trump også fra å be tilhengerne sine om å holde seg i ro ved et valgnederlag, og ville ikke forplikte seg til å vente med å erklære valgseier til resultatet kan bekreftes. Han ba samtidig tilhengerne sine om å gå inn i valglokaler for å «følge med».

Nektet å ta avstand fra «hvit makt»-grupper – blir hyllet av høyreekstremister på nettet

Debattleder Chris Wallace utfordret Trump direkte til å ta avstand fra rasistmiljøene og høyreradikale væpnede grupper som blant annet har markert seg med voldshandlinger knyttet til Black Lives Matter-demonstrasjoner de siste månedene. Det ønsket ikke Trump. I stedet for å oppfordre de voldelige Trump-vennlige gruppene i gatene til å legge ned aktiviteten, valgte presidenten igjen å bagatellisere høyreekstremisme og rette fokus mot venstresiden: https://twitter.com/nytimes/status/1311148850401480705?s=20 Slik forløp ordvekslingen:

Wallace: «Are you willing tonight to condemn white supremacists and militia groups and to say that they need to stand do...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.