Volumet har gått ned ned, men prisen opp: Russland har tjent enormt på olje og gass under krigen

SISTE: Finansdepartementet jobber med å få stengt grensen mot Russland for russisk godstransport på vei. Det får NRK bekreftet.

RUSSLAND NÆR DOBLET FOSSILINNTEKTER: Russland har tjent enorme summer på fossilt brensel etter invasjonen av Ukraina 24. februar, viser en fersk analyse fra Centre for Research on Energy and Clean Air. Ifølge rapporten har Russland i løpet av disse to månedene tjent 63 milliarder euro, mens de i fjor gjennomsnittlig tjente 12 milliarder euro i måneden. Til tross for at Russland har redusert eksporten på grunn av krigen og sanksjonene, har landets dominans som gasskilde ført til at avskjæring av forsyninger bare har økt prisene, skriver The Guardian. Sindre Knutsson, gassanalytiker i Rystad Energy, sier til NRK at selv om eksporten og volumet har falt med 10 prosent, har prisen gått opp med 15 prosent: «Sånn sett har Russland kommet bedre ut av det». 

Landet stanset i går leveranser av gass til Polen og Bulgaria. Begge land hevder ifølge Politico å ha nok gass, både på lager og via alternative leverandører, til å unngå en kraftkrise. Presidentene i EU-kommisjonen og Ukraina har begge kalt den russiske gass-stansen for utpressing. Finland er det siste landet som i dag

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.