«Vi har spionkamera (ser ut som en knapp)» – «Jentene» og Bertheussen – DEL 2

I rettssaken der eks-justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Bertheussen er tiltalt for blant annet trusler som rammet regjeringsmedlemmer, er en rekke chat-samtaler fra Messenger blant de sentrale bevisene.
Filter Nyheter kan nå presentere mer kontekst fra chatloggene som påtalemyndigheten regner som beviser, i kronologisk rekkefølge i tre artikler.
Dette er DEL 2 av tre artikler.
• Les DEL 1 her: «Vi (Frp) kan ikke være på vakt og la dette skje!!!!»
• Les DEL 3 her: «Faen ta kulturministeren!!! Jeg er så jævlig forbannet!!!»
«Snille piker kommer til himmelen! Vi andre… kommer så langt vi vil»
Dialog i Messenger-gruppen «Hækaveh»
Sammen med Ingvil Smines Tybring-Gjedde, Rita Karlsen, Line Miriam Sandberg, Gry-Anette Rekanes Amundsen og minst to andre kvinner, var Laila Bertheussen deltaker i en felles gruppe på Facebook Messenger.
Tre dager etter den dramatiske hendelsen der politivaktene ved boligene oppdaget flasker med bensin som var bundet fast under bilen Bertheussen kjørte inn med, involverte Frp-politikerne og HRS-lederen seg i en diskusjon om et slags videoprosjekt hun lanserte om Black Box-teateret:
14. desember 2018:









«Skulle ønske vi hadde flere av ditt kaliber»
Dialog mellom Rita Karlsen og Laila Bertheussen.
Samme dag som Bertheussen politianmelder Black Box-teateret for blant annet hensynsløs adferd og krenkelse av privatlivets fred, diskuterer hun teksten i anmeldelsen med Rita Karlsen i Human Rights Service.
18. desember 2018:


19. desember 2018:

Senere i desember 2018 diskuterer Bertheussen og Karlsen blant annet rollen Human Rights Service har hatt i innvandringspolitikken:
29. desember 2018:



Karlsen sender her en lang liste med forslag HRS har fremmet.



«Djezuz, Anita! DU er noe for deg selv!»
Dialog i Messenger-gruppen «Hækaveh» mellom Rita Karlsen, Line Miriam Sandberg og Laila Bertheussen.
14. januar, tre dager før Bertheussen ifølge tiltalen skal ha sendt et trusselbrev til egen bolig og satt fyr på en søppelkasse, fikk hun oppmerksomhet i chatgruppen «Hækaveh» for falske profiler hun hadde opprettet på Facebook, og som hun tilbød de andre å benytte seg av.
14. januar 2019:




Navn: Stein Hansen
Mail: [email protected]
Passord Facebook og mail: [passord]



«Satan! Sjokkerende. Kan vi få saka som første?»
Dialog i Messenger-gruppen «Hækaveh» mellom Rita Karlsen, Line Miriam Sandberg, NN og Laila Bertheussen.
17. januar 2019:


















































«Teppebombing er effektivt! Flatt utover! Total og evig utsletting!»
Dialog i Messenger-gruppen «Hækaveh» mellom Line Miriam Sandberg, Rita Karlsen, Gry-Anette Rekanes Amundsen og Laila Bertheussen.
Flere av medlemmene i «Hækaveh»-gruppen diskuterer videre hvordan det kan være mulig å stoppe eller ta til motmæle mot «Ways of Seeing» og Black Box-teateret.
Laila Bertheussen skriver at hun vurdere å sende en e-post til rektor ved Oslo Fotokunstskole, der debatten med blant andre «Ways of Seeing»-regissør Pia Maria Roll ble arrangert dagen i forveien. Hun vil blant annet vite om rektoren «er komfortabel at PMR [Pia Maria Roll, Filter anm.] bruker deres arrangement til å spre løgner om en privatperson».
18. januar 2019:













«Klart du kan Rita. Vi er jo for gammeldagse brevvenner å regne :D»
Dialog i Messenger-gruppa «Hækaveh» mellom Rita Karlsen, Line Miriam Sandberg, Ingvil Smines Tybring-Gjedde, NN og Laila Bertheussen.
I slutten av januar og begynnelsen av februar har Bertheussen involvert «Hækaveh»-gruppa i en mulig søknad til Høstutstillingen om et kunstverk som skal slå tilbake mot Black Box-teateret og «Ways of Seeing». Blant andre Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som siden 22. januar har vært statsråd for beredskap og samfunnssikkerhet, gir positive emoji-markeringer på noen av meldingene.
04. februar 2019:

05. februar 2019:



Ingvil Smines Tybring-Gjedde gir den foregående meldingen en latter-emoji. Dialogen om den påbegynte søknaden til Høstutstillingen fortsetter noen dager senere:
07. februar 2019:

Meldingen får «tommel opp»-emoji fra Ingvil Smines Tybring-Gjedde. På Laila Bertheussens ipad beslagla politiet senere to utkast til Høstutstillingen-søknader med detaljerte beskrivelser av kunstprosjekt.
Ett av utkastene handler om en «interaktiv» installasjon som bruker både bilder av skuespillerne i Ways of Seeing påført ord som «fasist», «narsissist», «sadist» og «Judas», samt bilder fra «RASISIT»-hærverket. «Mitt hjem i brann» er også ett av punktene Bertheussen noterer 12. februar 2019 som en mulig framstilling i kunstprosjektet.
Dette er DEL 2 av tre artikler.
• Les DEL 1 her: «Vi (Frp) kan ikke være på vakt og la dette skje!!!!»
• Les DEL 3 her: «Faen ta kulturministeren!!! Jeg er så jævlig forbannet!!!»
– Flåseri
Meldingene ovenfor er utelukkende passasjer som er valgt ut som bevis av påtalemyndigheten, og er ikke uttømmende for kontakten mellom de aktuelle personene i perioden. Flere meldinger mangler emojier som trolig var del av originalene. Stavefeil er ikke korrigert, og feil for Filter Nyheters regning kan forekomme. Illustrasjonene av chat-ene er en rekonstruering og ikke lik hvordan de framsto i Messenger.
Rita Karlsen i Human Rights Service, som er finansiert med statsstøtte, publiserte 10. september et eget innlegg om Messenger-tråden Bertheussen deltok i, etter at noen av meldingene var omtalt i rettssaken.
«Jeg har selv vært i avhør hos PST, og har forklart at dette har ingenting, overhodet ingenting, med Bertheussen å gjøre. Den var opprettet før hun ble invitert inn av en av de andre på samme tråd, og den har ingenting, overhodet ingenting, med et slags profesjonelt nettverk med formål å påvirke noe eller noen, verken i medier eller i politikken eller andre steder», skriver Karlsen, som mener tråden var lite seriøs.
«Som jeg poengterte til PST i avhøret, så syntes jeg faktisk oppriktig synd på sikkerhetstjenesten for at den skulle gå gjennom alt dette flåseriet for kanskje å finne noen gullkorn», skriver HRS-lederen.
Karlsen har opplyst at hun fattet mistanke til Bertheussen noen dager før pågripelsen og at hun ba Tybring-Gjedde gå til statsministeren med dette. (Den daværende beredskapsministeren har ikke villet kommentere dette).
Ingvil Smines Tybring-Gjedde er i dag fornærmet i straffesaken, som mottaker av et av trusselbrevene påtalemyndigheten mener Bertheussen sendte, mens hun var beredskapsminister, og har varslet et symbolsk erstatningskrav på 5000 kroner mot tiltalte. Hennes bistandsadvokat, Hermann Skard, opplyser til Filter Nyheter torsdag kveld at de ikke vil kommentere Messenger-meldingene ytterligere før hun skal avgi sin forklaring i retten senere i saken.
I forrige uke uttalte Tybring-Gjedde seg om det å bistå Bertheussen med å videresende informasjon og bilder fra hendelsene til andre samtidig som politiet ennå sikret spor:
– Jeg har ikke lekket noen opplysninger som er unntatt offentlighet fra regjeringens side. Den slags driver selvsagt ikke regjeringen med i disse sakene. Jeg har heller ikke lekket noen bilder til mediene, det gjorde tiltalte selv, sa hun til NRK.
Line Miriam Haugan (tidl. Sandberg), la 10. september ut Rita Karlsens tekst om Messenger-gruppen og kommenterte den slik på Facebook:
Støtt Filter Nyheter!
Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.
For kun 100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.
Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.
Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her.
Stjel artiklene våre
Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.
Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.