Sverige rystet av talljuks: Slik vil SSB unngå en norsk statistikk-skandale

Det er vanskelig nok å styre et land – om en ikke skal gjøre det i blinde. Helt synshemmet har ikke svenske myndigheter vært, men det er likevel en oppsiktsvekkende sak som er avdekket i landet de siste ukene: Offentlig statistikk fra de siste to årene, blant annet for arbeidsledighet, har vært feil på grunn av juks med datainnsamlingen. I praksis betyr det at landet i høst hadde inntil 1,1 prosentpoeng lavere arbeidsledighet enn forskere og politikere har trodd, mens det ved tidligere anledninger har vært motsatt – arbeidsledigheten har i virkeligheten vært høyere enn det tallene har vist. Også rapporteringen […]

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.