Sverige rystet av talljuks: Slik vil SSB unngå en norsk statistikk-skandale

Det er vanskelig nok å styre et land – om en ikke skal gjøre det i blinde. Helt synshemmet har ikke svenske myndigheter vært, men det er likevel en oppsiktsvekkende sak som er avdekket i landet de siste ukene: Offentlig statistikk fra de siste to årene, blant annet for arbeidsledighet, har vært feil på grunn av juks med datainnsamlingen. I praksis betyr det at landet i høst hadde inntil 1,1 prosentpoeng lavere arbeidsledighet enn forskere og politikere har trodd, mens det ved tidligere anledninger har vært motsatt – arbeidsledigheten har i virkeligheten vært høyere enn det tallene har vist. Også rapporteringen av bruttonasjonalproduktet har tidvis vært feil, har svenskenes svar på Statistisk Sentralbyrå, SCB, innrømmet. Årsaken til feilene skyldes ifølge SCB at de har mottatt feilaktige data fra underleverandøren Evry. Det norske IT-selskapet har hatt ansvaret for å gjennomføre en del av telefonintervjuene som arbeidsmarkedsstatistikken baserer seg på. Aftonbladet avdekket i forrige uke hvordan arbeidsforholdene på Evrys callsenter utenfor Stockholm ga sterke insentiver til å jukse med telefonintervjuene: Ansatte jobbet i praksis på akkord, var under sterkt press fra ledere, og kjente til at kolleger enkelt kom unna med å klikke seg gjennom svarskjemaet uten å snakke med noen.

147 intervjuere kartlegger norsk arbeidsløshet

Hva er risikoen for at liknende feil kan oppstå i offentlig, norsk statistikk? Antakelig mindre, blant annet fordi Statistisk sentralbyrå i Norge så langt har insistert på å holde seg med sitt eget korps av fast ansatte intervjuere. Deres jobb er blant annet å gjennomføre den kvartalsvise Arbeidskraftundersøkelsen (AKU), som sammen med NAVs egne tall danner grunnlaget for politikken i Norge.

– Hele datainnsa...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.