29 dager igjen: Boris nevner sitt britiske favorittband – internett eksploderer

Fans av god musikk kan ganske snart feire 40-årsjubileet for mesterverket «London Calling», utgitt som dobbeltalbum av det britiske bandet The Clash den 14. desember 1979. Men to dager før festen kan starte, er det parlamentsvalg i Storbritannia.

  • Vi følger innspurten til parlamentsvalget 12. desember med en kjapp oppdatering på den siste utviklingen. Teksten er hentet fra vårt daglige nyhetsbrev, som du kan abonnere på her.

På et gjennomsnitt av meningsmålingene ligger Det konservative partiet og statsminister Boris Johnson meget godt an: Tory-ene har 38 prosent oppslutning, mens Labour og opposisjonsleder Jeremy Corbyn har 28 prosent.

Både Johnson og Corbyn kan imidlertid glede seg over oppadgående kurver, der stigningen har vært aller brattest for sistnevnte. Men mandagens nyhet om at Nigel Farage og Brexit-partiet dropper å stille kandidater i 317 valgdistrikter som konservative politikere vant i 2017, gjør at pendelen svinger i retning Johnson.

Tirsdag kveld publiserte statsministeren en ny valgkampvideo, der han slentrer rundt på valgkampkontoret, lager seg en enkel kopp te og svarer på spørsmål om dette og hint. Hvis valget sto mellom fish and chips og klassisk Sunday roast, hva ville den Eton-utdannede statsministeren av Storbritannia ha foretrukket?

 

Fish and chips! Og gjerne «på en kald kveld på stranden», legger han til. Videoen er selvfølgelig blitt oppfattet som akkurat det den er: Et forsøk på å fremstå som fin og folkelig.

Boris går tur med hunden! Prøver å bestille thai curry til Downing Street! Gir tommelen opp til det erkebritiske gjærekstraktpålegget Marmite! Jo, dette er valgkamp. Og politiske meningsmotstandere griper selvfølgelig sjansen til å latterliggjøre det hele.

For er det ikke også litt kleint? Ligner ikke Johnson litt for mye på den ekstremt flaue The Office-karakteren David Brent? Og hva i alle dager er det han svarer på spørsmålet om favorittband!?

– Hør, det er enten The Clash… Eller så er det Rolling Stones… Og i hovedsak hører jeg på Rolling Stones nå om dagen. Du kan tolke det som du vil, sier Johnson, mens han legger en tepose i koppen.

The Clash! Som representanter for den sosialt bevisste og samfunnsengasjerte delen av punkbevegelsen, var ikke bandet akkurat kjent for å tilhøre politikkens konservative høyreside. Vokalist Joe Strummer var en radikal aktivist, flere ganger uttalt sosialist – og svært opptatt av rasisme- og fattigdomsproblematikk.

Han spilte flere konserter iført en t-skjorte med logoen fra både den venstreekstreme terrororganisasjonen Brigade Rosse og tyske Rote Armee Fraktion/Baader-Meinhof, ofte oppfattet som like deler politisk statement og punkete provokasjon.

Men kanskje ikke Boris Johnsons kopp te?

Vokalist Joe Strummer i The Clash.

Slik blir Johnsons svar både uforståelig og forståelig på samme tid:

Uforståelig, fordi han i det hele tatt hevder å like The Clash (bare sekunder senere omtaler han Jeremy Corbyns potensielle regjering som «sosialistisk» og «halv-marxistisk», noe som ikke er godt ment).

Og forståelig, fordi han uttaler at det går mest i Rolling Stones nå om dagen, tolk det som du vil. Blodfans av punkbandet har likevel reagert nådeløst på at Johnson i det hele tatt våger å nevne dem.

(Som et historisk apropos må vi opplyse om at tidligere tory-leder David Cameron allerede for flere år siden avslørte at han likte bandet The Jam og spesielt sangen «Eton Rifles», noe som avstedkom lignende reaksjoner: Cameron var i likhet med Johnson elev ved eliteskolen Eton, mens The Jam-låta er et temmelig knallhardt oppgjør med alt Eton-kulturen representerer. «Den var ikke ment som en forbanna lystig drikkevise for kadettkorpset», frådet bandets vokalist Paul Weller).

(Som et historisk apropos nummer to, kan vi nevne at David Camerons svar på kritikken – «jeg skjønner ikke hvorfor venstresida er de eneste som har lov til å lytte til protestsanger» – finner en slags gjenklang i Høyre-statsråd Torbjørn Røe Isaksens tidligere hjertesukk om at «venstresiden har tilsynelatende all den gode musikken»).

Uansett har statsminister Boris Johnson fått «The Clash» til å trende på britisk Twitter – vi gir deg de villeste reaksjonene her:

1. «Det neste blir at Jacob Rees-Mogg (denne mannen, red. anm.) sier at han elsker NWA»:

2. Musikkjournalisten Simon Price utfordrer statsministeren til å nevne mer enn to The Clash-låter (og oppfordrer gjenlevende bandmedlemmer til å ta affære):

3. The Clash gjorde en populær versjon av Sonny Curtis and The Crickets-låta «I Fought the Law» i 1979 – og denne videoen har allerede i flere måneder vært en hit i sosiale medier:

4. Et ørlite poeng angående diskrepansen mellom The Clash-låta «Something About England» (fra «Sandinista», 1980) og dagens politiske klima i Storbritannia:

5. Seriøøøøøøøøøst…?

6. «A man of the people, eh?»:

7. Men denne er vel egentlig den aller beste, rent humormessig: