Stortingspolitiker: — Cruiseskip-eiere bør selv prøve å sitte i en redningsflåte

Jorodd Asphjell (Ap).

Denne helgen ble det norske folk vitne til en nesten-katastrofe til havs: Cruiseskipet Viking Sky fikk motorhavari i uværet lørdag og drev mot land ved grunnene i Hustadvika mellom Molde og Kristiansund med 1373 personer om bord, 915 av dem gjester. Fem helikoptre var i aksjon for å evakuere passasjerene - redningsbåter klarte ikke å legge seg inntil det enorme skipet i de høye bølgene. Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) er blant dem som i etterkant har stilt spørsmål ved sikkerheten rundt cruiseturismen i andre norske havområder: Hva vil for eksempel skje dersom vi får en Viking Sky-situasjon - med flere tusen passasjerer og et krengende cruiseskip i fri drift mellom meterhøye bølger - midt ute i polhavet? https://twitter.com/roysteffensen/status/1109546713298206720 —  Jeg mener hendelsen denne helga gir grunn til bekymring. Vi kan ikke slå oss på brystet og si at det gikk veldig bra ved mørekysten, og så glemme resten av landet, sier Steffensen til Filter Nyheter. Han har vært to ganger på Svalbard, og vet at redningsmannskapet der er bekymret for en storulykke. — De snakket om muligheter for å legge begrensninger på passasjerantallet. Det var 3000 de snakket om da. Det er jo tre ganger så mange som nestenulykken i helgen. — Vil du løfte spørsmålet politisk? — Jeg vil sjekke hvordan det ligger an i løypa. Jeg vil først og fremst ta en prat med beredskapsministeren, og sjekke om regjeringen har en hånd på rattet med tanke på antall skip og passasjerer, sier Steffensen.

46 000 på cruise til Svalbard i fjor

De siste årene har gigantskip med over 6000 mennesker om bord seilet inn i Isfjorden på Svalbard. I 2018 besøkte rundt 46 000 internasjonale cruisepassasjerer øygruppen. 20 000 var deltakere på «ekspedisjonscruise». Så langt i år har cruiseindustrien meldt inn nær 50

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.