Norske politikere slurver med Facebook-merking av politiske annonser

Facebook er blitt beskyldt for å være en gigantisk propagandamaskin. Delvis som et svar på dette har selskapet tatt grep for å øke åpenheten rundt politiske annonser. Det innebærer blant annet at alle annonser som omhandler saker av samfunnsmessig betydning, valg eller politikk for øvrig («social issues, elections and politics») blir lagret i sju år i Facebooks offentlig tilgjengelige annonsearkiv. Der skal hvem som helst kunne sjekke:

  • Hvordan annonsene så ut
  • Hvem som la dem ut og betalte for dem
  • Hvor mye penger som ble brukt
  • Hvordan Facebook-brukerne som ble eksponert for annonsene fordeler seg på alder, kjønn og geografi

Slurver med merking

Systemet er imidlertid avhengig av at annonsekjøperne selv er samvittighetsfulle og merker annonsene som politiske. En gjennomgang Filter Nyheter har gjort de siste dagene, viser at mange norske partier og politikere ikke merker sine annonser. Konsekvensen er at de fleste politiske annonsene i Norge mangler denne informasjonen, og blir slettet fra arkivet så snart annonsekampanjen er ferdigstilt. I mange andre land, slik som i hele EU under EU-valgkampen tidligere i år, sjekker Facebook manuelt at annonser der politikere eller politiske partier er avsendere eller blir nevnt er merket som politiske. Annonser som mangler merking blir tatt ned. Noen slik oppfølging finnes ikke i Norge, bekrefter Janne Elvelid, sjef for samfunnskontakt i Facebook Norge. – Merkingen er frivillig, og det finnes ingen aktiv oppfølging av dette fra vår side. Politiske annonser som ikke er merket blir derfor ikke tatt ned. Men vi oppfordrer alle som kjøper politiske annonser på Facebook til å benytte merke-funksjone...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.