Bare én krone mindre? Dette er de skjulte bombene i bompengeavtalen

Det er ikke noe å skamme seg over. Du er ikke den eneste som skjønner lite av hva regjeringens bompengeavtale egentlig betyr! Er du heldig, har du sluppet unna selve dokumentet. Der er formuleringene enda mer uforståelige enn Erna Solbergs ultimatum-tale på pressekonferansen fredag, der flere av landets politiske journalister falt av på halvveien, og begynte å småprate med hverandre, til kjefting fra regjeringens kommunikasjonsrådgivere. Vi har gnagd oss gjennom språktåka sammen med transportforskere og andre kilder. Først det overordnede:

Én krone spart i bommen? Finner det ut senere!

Samferdselsbudsjettet er på 75 milliarder i året, avtalen på drøye to milliarder. De store bomreduksjonene i den ferske avtalen, 1,4 milliarder, går til å betale ned gjeld på veiprosjekter i distriktene, etter en prioritert liste. Bilister på steder som Narvik, Vestre, Innfjorden, Bjørgum og Tvedestrand får rabatt eller bom fjernet først. Er du en ekte bompengeopprører i Oslo eller Bergens forsteder, har du grunn til å føle deg snytt. De får bare 400 millioner i året. Klimaminister og Venstres nestleder, Ola Elvestuen, opererer med to kroner spart i rushtida for en bensinbilist i Oslo, mens andre Venstre-regnestykker peker mot så lav innsparing som én krone for de med autopass-brikke. Hva med de andre byene? I utgangspunktet skal pengene fordeles til byene ut fra størrelsen på prosjektene. Hva disse millionene faktisk utgjør i kroner spart per bompassering i Bergen, Stavanger eller Trondheim, hvis man hadde smurt reduksjonen flatt utover (noe som trolig ikke skjer –mer om det under), er høyst uklart. Vi har forsøkt å få tak i regnestykket fra Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen, foreløpig uten hell. Direktør Åge Jensen i Statens vegvesen op...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.