Alt du trenger å vite om Amazonas-brannene

Jair Bolsonaro.

Regnskogen i Amazonas har stått i flammer i tre uker. Skog tilsvarende en fotballbane går opp i flammer - HVERT MINUTT. Ødeleggelsene har den siste uken for alvor trengt igjennom nyhetsbildet, og opptar vanlige folk så vel som statsledere verden over - Frankrikes president Emmanuel Macron kaller det en «internasjonal krise», og vil ta det opp på G7-møtet med verdens sju demokratiske topp-økonomier. I samme utsagn gjentar han en etablert myte om verdens største regnskog: At den produserer 20 prosent av verdens oksygen. Det stemmer ikke. https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1164617008962527232 OBS: Bildet i Macrons tweet er ikke fra årets brann, men et byråbilde fra en tidligere skogbrann i Amazonas. Mange av bildene som deles på sosiale medier er ikke fra dagens branner, enkelte er ikke engang fra Amazonas, men skogbranner andre steder i verden.

Er ikke Amazonas «verdens lunger»?! Hva er så spesielt med den da, egentlig?

Amazonas' tre milliarder trær absorberer CO2 fra atmosfæren under fotosyntesen og bruker deretter gassen til å bygge nye blader, skudd og røtter. MEN den produserer ikke en femdel av verdens NETTO oksygen. Den forbruker faktisk omtrent like mye oksygen som den produserer. Det er likevel ikke rent lite, for Amazonas er den største regnskogen i verden, og spenner over et område som er 25 ganger så stort som Storbritannia. Så til det spesielle: Regnskogen er verdens eldste økosystem, den rommer 50-80 prosent av jordas arter og er hjem for rundt 1000 ulike urfolksgrupper. Amazonas er derfor en kolossal tjenesteyter for menneskeheten, eller «økosystemtjenester» som det så tørt heter på fagspråk. Regnskogfondet formulerer det mer folkelig til

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.