Seks russere allerede dømt for å spre «ekstremistiske» LHBT-symboler: Dette ble de tatt for

I slutten av november i fjor fikk Kreml med seg Russlands høyesterett på at «den internasjonale LHBT-bevegelsen» er å regne som en ekstremistisk organisasjon og dermed forbudt, på lik linje med terrororganisasjonen IS og opposisjonsforeningen knyttet til Aleksej Navalnyj.

Siden den gang har politiet gått til razzia mot en rekke LHBT-klubber (under påskudd av narkotikajakt). Flere menneskerettsorganisasjoner har satt all aktivitet på pause. Human Rights Watch har også trukket fram flere tilfeller av selvsensur, blant annet ved at et russisk rockeband har fjernet ord som «kjønnsskifte» og «regnbueflagg» fra tekstene sine.

Loven trådte i kraft 10. januar i år, og Filter Nyheter er kjent med minst seks personer som så langt har blitt straffet med fengsel eller bot for å bruke såkalte ekstremistiske symboler i løpet av de siste to månedene.

Trolig er langt flere russere allerede dømt etter denne paragrafen, da domstolene i Russland ikke offentliggjør alle saker.

...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.