Så ulikt stemte kvinner og menn i Sverige: Uenige om SD og kriminalitet

Montasje: Partileder Jimmie Åkesson. Foto: Pelle T. Nilsson/SPA (CC) / SVTs valgdagsmåling.

Tirsdag formiddag leder den svenske høyresiden med ett mandat foran de rødgrønne når 95 prosent av stemmene er talt.

Dermed ligger det an til en hårfin borgerlig seier i Sveriges riksdagsvalg, selv om ingenting er helt avklart ennå. Ekspertene sier det trolig ikke foreligger et endelig resultat før senere i uken.

Dersom resultatet står seg, vil Ulf Kristersson fra liberalkonservative Moderaterna sikre seg statsministerstolen.

Sverigedemokraterna kan på sin side utrope seg til en av valgets store vinnere, med en foreløpig oppslutning på 20,6 prosent. Med foreløpige 73 mandater i Riksdagen gjør det dem til Sveriges nest største parti.

Det sosialkonservative og nasjonalistiske partiet er også det som har økt mest i oppslutning siden valget i 2018, med foreløpige 3,1 prosentpoengs økning tilsvarende 11 nye mandater.

Nå viser SVTs valgdagsmåling at partileder Jimmie Åkesson har greid å holde på tidligere velgere og samtidig mobilisere nye velgere fra flere hold.

Samtidig viser målingen at svenske kvinner og menn er svært delte i synet på Sverigedemokraterna og på hvilket parti som har best politikk på områder som innvandring og lov og orden.

Henter flest nye stemmer fra Moderaterna

Sverigedemokraterna har den mest lojale velgergruppen blant alle de svenske partiene. Hele 86 prosent av de som stemte på partiet i 2018, stemte også på partiet i år.

Samtidig har partiet greid å hente inn nye ste...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.