Russland hevder å angripe massivt langs hele fronten

MOTANGREP «I ALLE RETNINGER»: Det russiske forsvarsdepartementet hevdet på sin daglige brief dag at militæret har satt i gang massive luftangrep med raketter og artilleri langs hele frontlinjen i Ukraina. Det skjer etter flere dagers ydmykende retrett fra Kharkiv-regionen, der ukrainske styrker har stått bak en overraskende offensiv og hurtig gjenerobret store områder. Tre skal ifølge NTB være drept og ni såret etter bombenedslag i Lozova i Kharkiv-regionen. Den ukrainske journalisten Denys Kazanskyi tvitrer at en er drept i Slovjansk i Donetsk-regionen. Ukrainsk etterretning sier dessuten de forventer nye angrep mot kjernekraftverket i Zaporizjzja og ber vestlige land om ytterligere luftvernsystemer for å beskytte det.

Det begynner å komme opplysninger om fryktelige scener i områdene ukrainerne har befridd fra de russiske okkupantene. «En liknende situasjon som i Butsja, massakren som ble kjent over en hel verden», fortalte SVTs Elin Jönsson i en rapport i dag.


LOKALPOLITIKERE KREVER PUTINS AVGANG: I takt med at Russland taper terreng i Ukraina, blir også motstanden innenriks større. New York Times skriver at minst 40 lokalpolitikere har signert et opprop med krav om at president Vladimir Puti trekker seg. Underskriftskampanjen inneholder ingen ord om krig, slik at ingen skal bli straffet under Russlands medielov. Selv om underskriftskampanjen ikke har noen praktisk betydning og ble lite omtalt i statseide russiske medier, mener flere at dette sender et sterkt signal. 


EN ‘EKTE’ DEBATT PÅ RUSSISK TV: I helgen gikk en video fra en russisk debatt på kanalen NTV viralt på Twitter. I løpet av sendingen fikk flere russiske politikere og kommentatorer framsette hard kritikk av Russlands krigføring i Ukraina. «Jeg foreslår fredssamtaler for å stoppe krigen, og at vi heller går over til å håndtere politiske utfordringer», sa Boris Nedezjdin, tidligere politiker i Statsdumaen. Andre i studio sa at Russland ikke kunne forvente Ukrainas støtte samtidig som de fratok landet hele deres identitet, samt at analysene fra navngitte eksperter som tidligere har uttalt seg optimistisk om krigsstrategien har vært «katastrofalt feilslåtte». Spesielt Nedezjdin fikk motbør fra nåværende Statsduma-politikere, som blant annet fornærmet ham ved å kalle ham en «ikke-kamerat» og sa uttalelsen hans var et «alvorlig psykologisk slag». Nedezjdin tok forøvrig ikke til orde for at Putin selv sto for den feilslåtte militærstrategien, men at skylda lå på rådgiverne hans. Les hele artikkelen vår her.


  • GI FILTER NYHETER EN HÅNDSREKNING – tegn et abonnement i dag! Snart sender vi septemberutgaven av vårt månedlige nyhetsmagasin til trykkeriet. Som abonnent får du også tilgang på våre eksklusive nettspalter og nyhetsbrev. Klikk her for å lese mer!

KRIGSHANDLINGER I KAUKASUS: Dusinvis av soldater er omkommet i de verste sammenstøtene mellom kristne, russiskallierte Armenia og muslimske, tyrkiskallierte Aserbajdsjan siden krigen i 2020. Både USA og Russland ber partene om at all militær aggresjon opphører umiddelbart – en hastig fremforhandlet våpenhvile skal imidlertid ikke ha hatt annen effekt enn å dempe intensitetene i krigshandlingene. Partene, som har ligget i konflikt i årtier og i fullskala krig på slutten av 80- og starten av 90-tallet, gir hverandre ansvaret for provokasjonene som har ført til oppblussing. Særlig er de uenige om statusen til regionen Nagorno-Karabakh, som nå er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men der flertallet av innbyggerne er etnisk armenere. 


UENIGE OM SD OG KRIMINALITET: Svenske kvinner og menn er svært delte i synet på Sverigedemokraterna (SD) og på hvilket parti som er best på innvandring og lov og orden. Det avdekker valgdagsmålingen som SVT har gjort i forbindelse med søndagens valg til Riksdagen i Sverige. Foreløpig ligger det an til en hårfin borgerlig seier der Ulf Kristersson fra Moderaterna (tilsvarende norske Høyre) får statsministerstolen, men ingenting er helt avklart ennå. Da velgerne gikk ut av valglokalene, fikk enkelte av dem stukket et skjema i hånden med 61 spørsmål. Mens nær en tredjedel av mennene svarte at Sverigedemokraterna var best på lov og orden, mente mindre enn en femtedel av kvinnene det samme. Svarene viser også at partileder Jimmie Åkesson har greid å kapre en god del velgere fra både Moderaterna og – kanskje mer oppsiktsvekkende – Socialdemokraterna (tilsvarende norske Arbeiderpartiet). Se flere funn fra det svenske valget i vår artikkel her

  • Illustrasjonsbildet er hentet fra det russiske forsvarsdepartementets mediesider, og er tatt under en øvelse.

Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.