Så mye sto på spill for Hurtigruten da smittealarmen gikk: – De tok sjansen

Hurtigruten vedgikk mandag at håndteringen av koronasmitte på selskapets cruiseskip MS Roald Amundsen besto av «flere brudd på rutiner». Både politiet, flere offentlige etater og granskere hyret av selskapet selv undersøker nå hva som skjedde da skipet seilte til Svalbard med kjent smitte blant mannskapet – et mulig brudd på smittevernloven. Tirsdag formiddag var status at 36 av skipets mannskap på 156 har testet positivt for korona, samt seks av passasjerene. Det drives fortsatt smitteoppsporing. 
  • Mannskapet, i hovedsak fra det hardt koronarammede Filippinene, mønstret på og jobbet som normalt, inkludert kontakt med passasjerer, i strid med reglene om ti dagers karantene.
  • Da Hurtigruten ble varslet om et at en passasjer fra sist tur hadde testet positivt for korona etter ilandstigning og at han trolig var smittet ombord, valgte selskapet likevel å avvikle seilas nummer to som planlagt.
  • Ikke før skipet returnerte til Tromsø, som er starthavn for Svalbard-cruisene, gikk korona-alarmen ombord. I stedet for å kontakte Tromsø kommune for vurdering av situasjonen, ble passasjerene sluppet i land, og de syke pasientene ombord ble sendt til sykehuset i taxi i stedet for ambulanse.
  • Til alt overmål brøt selskapet en «avtale» med Folkehelseinstituttet om å varsle alle passasjerer på de to seilasene per sms. Først fredag, to dager etter FHI ba selskapet varsle, skjønte FHI at dette ikke hadde blitt gjort.

– Handlet om penger

Hva fikk Hurtigruten til å ta beslutningene om å gjennomføre et cruise etter varsel om mulig smitte ombord? På spørsmål fra E24 mandag om hvorvidt Hurtigruten har u...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.