Svart «milits» marsjerer mot rasisme i USA – men hvem er de egentlig?

Video og bilder av et hundretalls afroamerikanere som marsjerer i gatene med gevær og ammunisjon har i sommer vakt internasjonal oppsikt. Den væpnede gruppen er en selverklært «milits», og kaller seg NFAC, «Not fucking around coalition». Amerikanere i flere delstater er relativt vant til markeringer fra bevæpnede organisasjoner og våpenklubber, men det dreier seg gjerne om hvite menn. Pandemien har imidlertid gjort at amerikanere av alle valører bunkrer opp, ikke bare hermetikk og desinfeksjonsmiddel, men pistoler og stridsvåpen.

Markerte seg i KKK-by og bruker trusler mot rettsvesenet

NFAC har fått mye oppmerksomhet ved særlig to anledninger de siste ukene:
  • 4. juli, USAs uavhengighetsdag, marsjerte et hundretalls svartkledde og tungt bevæpnede afroamerikanere i Stone Mountain Park i Georgia (få mil unna Atlanta), hvor et digert relieff av tre sørstatsgeneraler til hest er skåret ut i fjellet: Jefferson Davis, Robert E Lee og Stonewall Jackson. Militsen krevde at minnesmerket fjernes. Dets historie daterer tilbake til 1915 og etableringen av det moderne Ku Klux Klan (KKK). Året etter ble utskjæringen vedtatt og påbegynt av en KKK-tilknyttet forening, men halvveis i arbeidet gikk foreningen tom for penger. Prosjektet lå skrinlagt frem til delstaten Georgia kjøpte området i 1958, for å gjøre det til nasjonalpark - og for å sluttføre relieffet. Hensikten med ferdigstillingen var å minne den afroamerikanske borgerrettsbevegelsen om dens hvite overmakt. 
  • 25. juli marsjerte...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.