Alkoholnekt etter midnatt og smittebrems: «Ferien er over»

«Jeg tror det er klart for de fleste nå: Ferien er over», innledet helseminister Bent Høie (H) på fredagens andre pressekonferanse. Han siktet til «jobben med å bekjempe koronaviruset». Vi må gjøre alt vi kan for å holde barnehager, skoler, sykehjem og arbeidsplasser åpne, sa helseministeren, og fortsatte med at det betyr at andre ting må bremses og settes på vent:
  • Grensen på maks 200 personer på arrangementer beholdes.
  • Konkurranser i breddeidretten for voksne tillates ikke slik planlagt.
  • Avstand på kinoer og andre, tilsvarende arenaer lempes ikke på.
  • Fra og med i morgen blir det forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet.
  • Myndighetene oppfordrer også til å avstå fra bruk av kollektivtrafikk for alle som ikke må, samt å bruke hjemmekontor for de som kan.
  • Det blir også strengere kontroll ved grenser og innreise. Innreiseforbudet for land utenfor EU- og EØS-området beholdes.
  • Sveits, Tsjekkia og muligens Polen vil bli merket som «røde land» smittemessig mot slutten av uka. Reisende fra røde land skal bruke munnbind helt til de kommer hjem.
  • Regjeringen fraråder reiser til andre land, også grønne land. Det kan veldig fort bli rødt, advarer helsemyndighetene.
UROVEKKENDE ØKNING, SÆRLIG UNGE: Helseministeren betegner økningen i Norge som «urovekkende», og viser også til økt smitte i Europa. Det er økt smitte blant unge i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. «Festing blant unge, og spesielt fadderuken som nå skal gang, er noe vi ser på med bekymring» uttalte Line Vold ved FHI. Hun understreket at flere kommuner fortsatt jobber med å fylle opp beredskapslagrene sine. «Vi er ved et omdreiningspunkt», sa Helsedirektoratets direktør Bjørn Guldvog, og fremhevet at Norge har sett en dobling i antall smittede to uker på rad. Han advarte at Norge derfor kan...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.