Russisk regimekritiker dømt til 25 års fengsel

REGIMEKRITIKER DØMT TIL 25 ÅR I FENGSEL: Den russiske regimekritikeren Vladimir Kara-Murza ble i dag dømt til 25 års fengsel for «høyforræderi», samarbeid med en «uønsket» organisasjon og spredning av «falske» nyheter. Anklagen om å ha spredt såkalte falske nyheter var knyttet til en tale der han sa den russiske hæren begikk krigsforbrytelser, samtidig som han informerte om bombingen av sykehus og skoler i Ukraina. Selv om disse påstandene i ettertid har blitt uavhengig verifisert, erklærer russiske myndigheter at opplysningene han ga er falske. 

Dommeren sa at Kara-Murza kom til å sone dommen under et «strengt regime i straffekoloni» og at han kom til å få en bot på 400 000 rubler (50 000 norske kroner). Dette er den lengste straffen noen opposisjonell har fått etter Russlands fullskala invasjon 24. februar i fjor. BBC skriver at den strenge dommen er et tegn på at myndighetene i Russland ikke bare er fast bestemt på å stilne all kritikk, men også nøytralisere alle de mener kan utgjøre en trussel mot det politiske systemet.

Les mer om rettsforfølgelsen av Kara-Murza og 11 andre regimekritikere her


I RETTEN TIRSDAG: Injuriesaken mot tv-kanalen Fox starter i morgen, melder domstolen i Delaware. Det er ikke offentliggjort noen årsak til at saken, som egentlig skulle vært i gang i dag, ble utsatt, men flere amerikanske medier meldte natt til i dag at det var på gang forhandlinger mellom partene om et forlik.

Det er stemmemaskin-produsenten Dominion i Denver som har saksøkt Fox for å gjentatte ganger ha spredd påstander om at maskinene var rigget for valgjuks i Joe Bidens favør under presidentvalget i 2020. Det er dokumentert at både journalister, kommentatorer og direktører seg imellom var klare på at juks-påstandene var oppspinn fra Donald Trumps advokater (les vår artikkel om saken her). Dominion krever 1,6 milliarder dollar i erstatning, og såvel styreleder Rupert Murdoch som programlederne Tucker Carlson, Sean Hannity og Jeanine Pirro skal i vitneboksen og forklare seg i løpet av saken. NORSKE AMBASSADEANSATTE FANGET I SUDAN: Nye bilder, blant annet publisert på TV 2, viser skadene på Norges ambassade i Khartoum i Sudan etter at den ble truffet av en granat i går. Utenriksdepartementet sier de ikke har grunn til å tro angrepet mot den norske ambassaden var målrettet, og ingen ansatte er skadet. Men det er ikke mulig å hente hjem norske borgere da det ikke er mulig å bevege seg utendørs og flyplassen er stengt. Pågående luftangrep og voldsomme gatekamper gjør at det er risiko for at man havner i kryssild, og derfor anbefaler utenriksminister Anniken Huitfeldt alle nordmenn som er i Sudan om å holde seg innendørs. Også ansatte ved den norske organisasjonen Kirkens Nødhjelp har gått i dekning, og Norge har satt inn en krisestab som jobber iherdig for å få nordmenn ut av landet. 

Kampene i Sudan raser nå mellom hæren og den paramilitære gruppen RSF Sudan, og de to sidene anklager hverandre for å ha startet kampene. De tre siste dagene er minst 97 sivile drept og 365 såret, og nå frykter mange at det vil utvikle seg til full borgerkrig. FN, USA og Tyskland er blant landene som tar til orde for våpenhvile. Norge har i flere år spilt en viktig diplomatisk rolle i Sudan, og ifølge kilder til VG forsøkte en norsk embetsmann så sent som torsdag å få de to partene til å bli enige om en plan for å dele makten.  TILBAKEVISER AT HUN BLE TILBUDT ØKT KJØPEKRAFT: LO-leder Peggy Hessen Følsvik tilbakeviser Norsk Industri-topp Stein Lier-Hansens påstander på Politisk kvarter i dag om at hun har sagt nei til et tilbud som ville medført økt kjøpekraft for medlemmene. Flere medier har meldt at et tilbud LO sa nei til i meklingen søndag innebar en lønnsvekst på 5,2 prosent (mot en ventet prisvekst i år på 4,9 prosent). Men ifølge Følsvik gjaldt ikke dette alle LOs medlemmer: «Hvis NHO vil møte oss og snakke om et resultat som gir 5,2 prosent i faktisk lønnsøkning til alle våre medlemmer, så kommer jeg løpende til forhandlingsbordet», sier hun til NRK.

Nå er 23 000 LO-medlemmer og 1500 YS-medlemmer i streik. Innstilte ferger, butikkhyller tomme for enkelte varer, stengte forretninger og – ikke minst – tomme ølkraner i det vi går inn i årets første skikkelige utepilsuke kan bli konsekvensene du vil merke.


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.