En barnetegning var nok: 12 historier om russere pågrepet for å kritisere krigen

Kremls undertrykkelse av russiske dissidenter startet ikke i fjor. Men etter Russlands fullskala-invasjon mot Ukraina 24. februar 2022, innførte den russiske statsdumaen drakoniske lover som i praksis gjør det ulovlig å kritisere krigen.

Tusenvis av journalister og dissidenter flyktet til utlandet, vekk fra det som på mange måter har blitt et angiversamfunn – slik flere av historiene i denne artikkelen viser.

Kritikerne som har blitt igjen i Russland straffes nå i hopetall for å «diskreditere» hæren eller for såkalt bevisst spredning av falsk informasjon – altså nyheter som ikke er godkjent av det russiske forsvarsdepartementet.

Slik er de russiske lovene:

  1. Spredning av «falske» nyheter: Russere risikerer opptil 15 år i fengsel eller en bot på opptil 1,5 millioner rubler (190 000 norske kroner) for «bevisst spredning av falsk informasjon i offentligheten» som gir «store konsekvenser». I praksis er loven et forbud mot utsagn som strider mot forsvarsdepartementets offisielle fortelling, som henvisninger til Russlands bombing av boligområder i Ukraina.
  2. Diskreditering av hæren: Russere risikerer opptil

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.