Reimer og belter i helsevesenet, politi- «humor» på Twitter og farvel til Sarkozy

 

 

Politiet på Gjøvik får det glatte lag i sosiale medier i dag etter å ha utvist forbløffende dårlig timing på sitt ordspillgjøgleri.

Ellers:
Etter å ha kjempet mot hemmelighold siden april har VG fått innsyn i fjorårets tvangsprotokoller fra 20 norske helseforetak og institusjoner. Protokollene dokumenterer 640 ulovlige eller problematiske eksempler på at pasienter bindes fast med belter eller reimer på norske sykehus, og 220 eksempler på at sykehusene har unnlatt å loggføre hvor lenge og/eller hvorfor pasientene ble utsatt for dette alvorlige tvangsmiddelet. Klinikksjefer avisa har snakket med sier den manglende loggføringa skyldes svakheter ved papirskjemaene som brukes, og at det finnes mer informasjon i journalene. Klinikksjefene viser også til at det er mange grensetilfeller der det er vanskelig å avgjøre om en situasjon faller innenfor kriteriene loven setter for tvangstiltak. Seks institusjoner – deriblant Oslo universitetssykehus og Akershus universitetssykehus – har fortsatt ikke utlevert materialet.

En av mennene som er siktet for besittelse av bilder som seksualiserer barn i den såkalte «Dark room»-saken har jobbet fast i en barnehage siden januar, og også vært vikar i ti andre barnehager, skriver Bergens Tidende. Søndag infomerte Bergen-politiet på en pressekonferanse at de har rullet opp et stort pedofili-nettverk på det mørke nettet, og så langt siktet 51 norske menn – hovedsaklig for spredning av bilder, men også voldtekt av barn, grov menneskehandel og forleding av barn til å vise seg fram og utføre seksuelle handlinger. Den barnehage-arbeidende mannens forsvarer sier hans rolle i nettverket har vært perifer og det er uklart om han erkjenner straffskyld. En politimann i Vest politidistrikt er siktet for å ha lest en tekst, mens hans sønn skal ha hatt en sentral rolle og blant annet delt informasjon om hvordan deltakerne i nettverket skulle skjule digitale spor. Det er også to nåværende eller tidligere folkevalgte politikere blant de siktede, skriver NRK.
Den franske ekspresidenten Nicolas Sakozy har erklært seg ferdig i politikken etter å ha gått på et overraskende tap i første runde av det republikanske partiets primærvalgkamp, som var preget av svært høy valgoppslutning. Tidligere statsminister Francois Fillon, som regnes som en mer moderat kandidat i spørsmål om innvandring og terrorbekjempelse, men har lovet brutale økonomiske reformer, gikk seirende ut av valgrunden. Han møter en annen moderat kandidat og eks-statsminister, Alain Juppé, i en ny runde neste uke som vil avgjøre hvem som skal stille som partiets kandidat til presidentvalget neste år. Med sosialistpartiets svake oppslutning om dagen blir høyrepopulistiske Marine Le Pen trolig hovedmotstanderen.

Lenger øst er det klart at Angela Merkel, etter grundige overveielser, stiller til en fjerde periode som tysk rikskansler.

Donald Trump og hans voksne barns møte med tre indiske forretningspartnere forrige uke har reist spørsmål om den blivende presidentens vil forholde seg habil i embetet.Møtevirksomheten strider øyensynlig mot Trumps forsikringer om at hans eiendommer og andre investeringer skal ivaretas av en stiftelse med barna Ivanka, Eric og Donald Jr. i førersetet så lenge han sitter i Det hvite hus. Kritikere mener Trump-stiftelsen burde vært plassert utenfor familiens kontroll, og visepresident Mike Pence måtte søndag stille på TV for å forsikre om det blir et behørig skille mellom sjefens politiske og private interesser. Samtidig fortsetter Trump jobben med å finne regjeringsmedlemmer i det som er blitt en reality-tv-liknende prosess, der kandidater må prosedere foran kamaeraene på hans golfklubb i Florida. Den pensjonerte generalen James Mattis (som noen kanskje husker i Robert John Burkes skikkelse i tv-serien «Generation Kill») skal være høyaktuell for forsvarsministerjobben.
God ettermiddag!

Pål Nordseth
Redaktør, Filter Media