Nordpolen er nå 20 grader for varm og Carl I. Hagen truer med å droppe valgkampen (Nyhetsbrev)

(Grafikk: Climate Change Institute / University of Maine)

Trump vil ikke putte Hillary Clinton i fengsel likevel og sosialdemokratene i Tyskland får fett betalt for møter med lobbyister. Midt i diskusjonen om falske nyheter, skjult reklame og kildekritikk i sosiale medier, glemte visst alle de store norske mediene i går å spørre om hvem som sto bak Joner/Listhaug-farsotten på Facebook. Ellers:


Ekstraordinær temp på Nordpolen

De dystre klimasakene kommer så tett at de har lett for å drukne i nyhetsbildet som om de var smeltende polvann. Danske og amerikanske forskere melder nå om temperaturmålinger i Arktis som tidvis ligger 20 – tjue – grader over normalen for årstida. (Såvidt minusgrader mens det «burde» vært rundt 25 minus). I tillegg har deler av det arktiske hav vært fire grader varmere enn vanlig for oktober/november. Det er den svært lave ismengden i Arktis i sommer som fører med seg en ond sirkel av varme og luftfuktighet på breddegrader som skulle vært beinkalde, ifølge The Guardian.

 

Budsjettnytt:

  • Det er tilsynelatende svært så løsningsorientert stemning i både Venstre, Krf og Frp i ettermiddag. «Dagens møte kan ha vært gjennombruddet. Jeg tror det nå er mulig å finne en løsning på finanspolitisk nivå», sier Frps Hans Andreas Limi. «Vi er mye nærmere en løsning i dag enn i går», sier Trine Skei Grande. Ingen utenforstående vet i hvilken grad det nå forhandles om den såkalte bilpakken (drivstoffavgifter/bompengeavgift/årsavgift), og det kommer til dels motstridende spinn i ulike medier.
  • Venstre klarte i går omsider å oppnå avistittelen «Frp sier nei til Venstre-tilbud om billigere bensin». (Forvent forøvrig å få høre mer om den såkalt magiske grensen på én krone i økning av dieselavgiften, som ifølge Zero/Venstre kan gjøre biodiesel så lønnsomt relativt at den blir aktuell for tungtransport).
  • Carl I. Hagen truer med at han ikke vil drive valgkamp for Frp hvis Siv Jensen gir etter og rører bilpakken i forhandlingene

 

Grå ulver
Arbeiderpartiets Havva Cukurkaya i Drammen bystyre oppfordret i går til boikott av Drammens Tidende i en Facebook-gruppe for norsktyrkere. Det skjer etter at avisa har avslørt hvordan det ytterliggående og høyreradikale tyrkiske partiet MHP og deres paramilitære ungdomsorganisasjon De grå ulvene har etablert seg i byen. Leder i Drammen Ap, Dag Ebbesen, har bedt Cukurkaya å enten trekke tilbake uttalelsene eller å melde seg ut av partiet, mens hennes egen respons er at hun «benytter seg av ytringsfriheten som en privat person». Såvel medlemmer av Drammen Senterparti som Sportsklubben Fjell og et flertall av medlemmene i Drammen Tyrkisk Kultur forening er MHP-sympatisører, har DT skrevet.

 

Glemte muren
President-om-åtte-uker Donald Trump har kommet med sine første politiske utspill siden valget, og gjør det – naturligvis – i sosiale medier. Gjennom en to og et halvt minutt langt Youtube-video forklarer Trump at de første hundre dagene av hans regjeringstid vil han kansellere TPP, den store frihandelsavtalen mellom stillehavslandene, og oppheve begrensningene på USAs kull- og skifergassproduksjon, som var tenkt å redusere landets klimagassutslipp. Han vil ha en plan mot cyberangrep, etterforske misbruk av visum, innføre karantene for politikere og byråkrater som vil over i lobbyvirksomhet og fjerne to offentlige reguleringer for hver nye han innfører. Verdt å merke seg at Trump ikke nevnte verken Mexico-mur, Obamas helsereform, skattesystemet eller atomavtalen med Iran.

 

Ha en fortsatt fin dag!