PST: Høyreekstreme vil fokusere mer på Ap-politikere i 2022

En av Ap-leder Jonas Gahr Støres livvakter under seierstalen etter valget i 2021.

«Høyreekstremister anklager myndigheter og politikere for landssvik. Arbeiderpartiet har historisk blitt holdt særskilt ansvarlig for dette. Vi forventer at sentrale politikere fra Arbeiderpartiet vil få en mer fremtredende plass i det høyreekstreme fiendebildet nå som det er det største partiet i regjeringen».

Det skriver Politiets sikkerhetstjeneste i den nasjonale trusselvurderingen for 2022 som ble offentliggjort fredag ettermiddag.

Ap særlig utsatt

«Konspirasjonsteorier, særlig om Arbeiderpartiet, har sirkulert blant norske høyreekstremister i mange år», skriver PST, og påpeker at ekstremistene blant annet beskylder politikerne for å legge til rette for «hvitt folkemord», en sentral forestilling i miljøene.

Hovedvurderingen fra sikkerhetstjenesten er at det – som i fjor – er «mulig»at høyreekstremister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i 2022.

«Angrepsformen vil sannsynligvis være forsøk på masseskadeangrep eller et målrettet drap på en enkeltperson. Målene vil være grupper eller personer som inngår i fiendebildet. Dette kan være personer med ikke-vestlig utseende, muslimer, jøder, myndighetspersoner, LHBT+ samt tradisjonelle medier», skriver PST.

Samtidig fortsetter pandemien å gi ekstra grobunn for noe av tankegodset til nynazister.

«Høyreekstremister vil fortsette å bruke dagsaktuelle saker, som covid-19-pandemien og kl...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.