Kina, Kina, Kina: Norges spionjegere slår alarm midt i Beijing-OL

Da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fredag ettermiddag offentliggjorde sin nasjonale trusselvurdering for 2022, var det særlig én nasjon som pekte seg ut i kapittelet om etterretningstjenester som opererer på norsk jord.

I den korte PST-rapporten er Kina nevnt hele tolv ganger – dobbelt så mange ganger som Russland.

– Når det gjelder kinesisk etterretningsaktivitet har vi over tid erfart en stadig vanskeligere situasjon, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold.

Sikkerhetstjenesten beskriver blant annet hvordan «normaliseringen» av forholdet til Kina etter konflikten om Nobels fredspris også betyr at politikere i Norge oftere utsettes for kinesisk spionasje.

Xi Jinpings regime er samtidig viet et eget avsnitt om «særegne utfordringer ved kinesisk etterretningsaktivitet», og PST spør seg hvilke aktører som «støtter opp om Kinas menneskerettighetsbrudd».

Også Etterretningstjenesten legger stor vekt på Kina i sin nye vurdering.

– Tredobling av alvorlige hackerangrep

Når det kommer til digital spionasje, viser den norske sikkerhetstjenesten særlig til hackingen av Stortinget i fjor. Den gang ble kinesere – men ikke Kina eksplisitt – utpekt av den norske regjeringen.

– Etter g...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.