Nyhetssveip mandag 21. mars: Pannekakeflat stortingspresident og torturister mot Trump

(Foto: Stortinget)

Oppdater deg etter helga på tre minutter:

 

– Sjikanert av gruveaksjonær i Forskningsrådet
Forsker Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet mener segsjikanert og forsøkt diskreditert av aksjonærer i Nordic Mining AS, som står bak det kontroversielle gruveprosjektet i Naustdal med tilhørende sjødeponi i Førdefjorden. Bakgrunnen er blant annet at spesialsrådgiver Svend Otto Remøe i Norges forskningsråd – som eier to millioner aksjer – har kalt Fosså en «aksjonist» som har levert «skandaløs feilinformasjon» i saken. Fosså var saksbehandler for et forskerteam som konkluderte med at gruveplanene ikke representerer en bærekraftig bruk av fjordøkosystemet.

 

Ber UDI-direktøren dempe seg
Frps Mazyar Keshvari mener UDI-direktør Frode Forfang må«konsentrere seg om jobben sin her i Norge framfor å opptre som utenrikspolitiske kommentator» i flyktningkrisen. Keshvaris angrep i Klassekampen kommer etter at Forfang i forrige uke uttalte til DN at det fort vil bli «et krav og en forventning» om at nasjonale grensekontroller skal bort etter EU-avtalen med Tyrkia. Frp krever fortsatt nasjonal kontroll uavhengig av hva som skjer på EU-nivå.

 

Ikke flat nok?
Olemic Thommessen har lagt seg «flat som en pannekake» etter DNs avsløring av at stortingspresidenten uriktig påberopte seg statsminister Erna Solbergs støtte i en privat millionstrid i Guernsey, i et brev til den britiske skattedirektøren i 2014. Beklagelsen er ikke tilstrekkelig, mener Per Olaf Lundteigen (Sp), som nå ber om en skriftlig redegjørelse til Stortinget. Kontrollkomité-kollegene Martin Kolberg (Ap) og Hans Fredrik Grøvan (Krf) mener det ikke er behov for dette. Kommentator Jan Arild Snoen kaller på sin side Thommessen for en «lurendreier på Løvebakken» og mener det ikke lenger er mulig å ha tillit til stortingspresidenten.

 

Slo ut Medie-Sverige
Svenske etterforskere prøver sammen med allierte cyberkrim-myndigheter i utlandet å finne ut hvem som sto bak det enorme, distribuerte tjenestenektangrepet som lørdag kveld slo ut mange av de største nettavisene i Sverige – i konsernene Schibsted og Bonnier. Også flere bedrifter som deler serverkapasitet med medieselskapene, ble rammet, blant andre banken SBAB. Alle umiddelbare spor ledet til Russland, men det trenger ikke bety at iniativtagerne er der. Ekspertene mener imidlertid hackerangrepet har klare likhetstrekk med det russiske anslaget mot Estland i 2007.

 

Eks-torturist mot Trump
«Da jeg var avhører gjorde torturen at jeg ble tvunget til å legge menneskeligheten min til side når jeg dro på jobb. Det er noe jeg aldri helt har klart å komme tilbake fra, og det er noe vi aldri må be en amerikaner om å gjøre igjen», skriver Eric Fair i et debattinnlegg i New York Times. Han deltok i tortur av irakiske krigsfanger i 2004, og advarer nå mot presidentkandidatene Donald Trump og Ted Cruz etter deres skryt om hvor drøy tortur de vil gjeninnføre.
(Dette er en versjon av nyhetsbrevet vårt, som du kan få rett i innboksen i tillegg til varsler når vi har egne nyhetssaker).

Ha en fin dag!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter