Nyhetssveip torsdag 17. mars: Politiet hemmeligholder voldtekter og renta kan gå i minus

(Her kan du melde deg på nyhetsbrevet om du ikke abonnerer allerede. Det er gratis.)

Dette er noen av de viktigste sakene i dag:

 

Presidenten midt i korrupsjonsskandale
Brasils president Dilma Rousseff er i alvorlig trøbbel. I går offentliggjorde etterforskningsledelsen i landets største korrupsjonssak noensinne, knyttet til det statlige oljeselskapet Petrobas, avlyttingsopptak som tyder på at Rouseef har gitt ekspresident Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva en ministerpost for å skjerme ham fra ordinært straffansvar. Dokumentasjonen var bensin på bålet i planlagte demonstrasjoner mot utnevnelsen i storbyene, og i São Paulo tok opprørspoliti ved presidentpalasset i bruk tåregass og sjokkgranater.

 

Informerer ikke osloborgerne om voldtekter
Oslopolitiet innrømmer overfor VG at blant annet overfallsvoldtekter hemmeligholdes så lenge ingen i media oppdager hendelsene på egen hånd. Det er et strategisk valg av politiledelsen etter at de mener stor oppmerksomhet rundt voldtekter i 2011 førte til flere anmeldelser og frykt. Totalt var det 240 anmeldte voldtekter i Oslo i fjor, en økning på nesten tjue prosent, som blant annet kommer av overgrep som skjer over internett og faller innenfor voldtektsdefinisjonen.

 

Utelukker ikke minus
Norges Bank åpner for negativ styringsrente ved en brå økonomisk nedtur i Norge. Det ble klart da sentralbanken i dag satte ned renta til 0,5 prosent. «Skulle norsk økonomi bli utsatt for nye store forstyrrelser, vil hovedstyret likevel ikke utelukke at styringsrenten kan bli negativ», skriver Norges Bank, som indikerer tjue prosents sannsynlighet for nullrente før året er omme.

 

Trump som katastroferisiko
The Economists analyseavdeling rangerer nå Donald Trump som en av de ti største risikofaktorene verden står overfor. Potensialet for at den hatefulle demagogen havner i Det hvite hus er rangert som verreenn blant annet Storbritannias mulige uttreden av EU eller krig i Sør-Kina-havet. «Selv om vi ikke forventer at Trump vinner over (…) Hillary Clinton, er det risiko i denne muligheten, særlig ved et terrorangrep på amerikansk jord eller en plutselig økonomisk nedtur», heter det i analysen.

 

Klart for politisk dommerkrig
Obama prøver å sette republikanerne i senatet i en grundig skvis ved å nominere den høyt respekterte og moderate dommeren Merrick Garland til den ledige plassen i Høyesterett, i stedet for en mer kontroversiell kandidat. Republikanerne prøver å hindre at en utnevning skjer før presidentvalget, men demokratene kommer til å bruke treneringen for alt det er verdt i valgkampen.

 

Ha en fin dag!
Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter