Nyhetssveip onsdag 23. mars: Dette gikk du glipp av i skyggen av terrordekningen

(Skjermdump: Whitehouse.gov)

 

Før du logger av helt i påsken – her er noe av det du trolig gikk glipp av under «breaking news»-fasen av terrordekningen:

Avslutter deler av hjelpearbeidet i protest
Leger uten grenser (MSF) – som siden i fjor sommer har utført over 24 000 medisinske konsultasjoner blant flyktninger og migranter på Lesvos – trekker seg nå ut av mottakssenteret Moria i protest. «(…)fordi det å fortsette å jobbe der ville ha gjort oss delaktige i et system som vi opplever som urettferdig og inhumant. Vi kan ikke tillate at vår hjelp blir ledd i en masseutvisningsoperasjon», skriver nødhjelpskoordinator Sebastian Stein. MSF kom i forrige uke med  uvanlig skarpe uttalelser om EU-Tyrkia-avtalen og karakteristerte den som «ondskapsfull». Også FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) setter nå mye av aktiviteten på øyene på vent, for å unngå å fasilitetere returer til Tyrkia.

 

Integrering vs. grensefrykt
Erna Solberg (H), Jonas Gahr Støre (Ap), Harald Nesvik (Frp) og Trine Skei Grande (V) diskuterte Brüssel-terroren bredt i Politisk kvarter i morges. Hovedsaklig gikk skillelinjen mellom Nesviks fokus på grensekontroll/innvandringstiltak og de andres vektlegging av integrering og langsiktig forebygging av «utenforskap». Skei Grande gikk i rette med Frps kobling til flyktningkrisen ved å peke på at Brüssel-terroristene trolig er oppvokst i Belgia og tok drosje til åstedene – uten noen grensekrysning. Støre framhevet forørig at flere hundre asylsøkere har forsvunnet fra norske mottak, mens Nesvik mener vi i større grad må ettergå hva norske imamer prediker og håper «terroren medfører at flere politikere våkner».

 

Beautiful
Et møte mellom Donald Trump og Washington Posts kommentaravdeling på mandag ga flere spektakulært absurde øyeblikk. Blant annet klarte ikke Trump – på noen måte – å svare på om han vil bruke (taktiske) atomvåpen mot IS. Før det brukte han flere minutter på å snakke om størrelsen på hendene sine (jmfr. penis-gate), og ga uforståelige svar på spørsmål om rasisme. Ordvekslingen bør leses eller ses i sin helhet. Trump rundet av besøket med å kommentere utseendet («beautiful») til en av de kvinnelige redaktørene. The Donald leder nå over Cruz 739 – 465 i delegater i primærvalget. Det er 229 dager til presidentvalget.

 

Refleksjon om refleksjonstid
KrFs nestleder Dagrun Eriksen forsvarte i går rød-klut-forslaget om to dagers refleksjonstid. «Refleksjonstid er ikke et virkemiddel for å få̊ kvinnen til å ombestemme seg eller endre beslutningen hun eventuelt har tatt, men for å sikre henne tid til å tenke gjennom den informasjonen hun har fått», skrev Eriksen i et innlegg i Klassekampen (ikke på nett).

 

Talte om amerikanske verdier på Cuba
Her er hele Barack Obamas historiske tale til det kubanske folk i går. (Video og tekst). Den fikk naturlig nok blandede reaksjoner, blant annet hos eksilkubanere i USA.

 

Best å intervjue seg selv
Både kommunalminister Jan Tore Sanner og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen får kjeft av pressenestorer og kommentatorer etter å ha frontet to underlige reklamebilag i Aftenposten der for eksempel Sanner har skrevet kioskvelterkommentar om «En velfungerende offentlig sektor» og notorisk intervjusky Anundsen får «uttale» seg uten kritiske spørsmål, blant de private selskapenes annonser.
Ha en fin påske!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter