Nyhetsbrev torsdag 21. juni: Trump vil slutte å internere barn adskilt fra foreldrene + Telenor får historisk kjempebo

STANSER OMSTRIDT PRAKSIS: I et sjeldent tilfelle av at Trump kommer sine kritikere i møte, signerte presidenten i går en forordning som skal få en midlertidig slutt på interneringen av barn separat fra sine foreldre når de passerer grensa til USA uten lov (til tross for at Trump tidligere har dekket seg bak påstander om at det bare er Kongressen som har myndighet til stanse praksisen). «Jeg likte ikke følelsen av å splitte opp familier», forklarte han avgjørelsen.

Det betyr ikke at du har hørt det siste om denne saken. Forordningen innebærer at man jenker på en tidligere lov som sier at barn som innvandrer ulovlig ikke kan fengles mer enn 20 dager, og Trumps kritikere frykter dermed at barn nå kan bli holdt på ubestemt tid (om enn sammen med sine foreldre). Nulltoleranse-linja som sier at alle ulovlige grensepasseringer skal straffeforfølges består, og det foreligger ingen planer for hvordan de 2300 barna som siden mai er skilt fra sine familier, i praksis skal gjenforenes med sine nærmeste på en rask og sikker måte.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

AVVISER BREIVIK: Tre dommere ved Europadomstolen i Strasbourg har avgjort Anders Behring Breiviks anke på dommen i norsk høyesterett. Breivik mener isolasjon i lange perioder samt nakenransakelser og bruk av håndjern er brudd på menneskerettighetenes bestemmelser om umenneskelig og nedverdigende behandling og på retten til privatliv. Domstolen avviser anken fordi den er «åpenbart ubegrunnet», og derfor ikke har mulighet til å vinne frem. Denne beslutningen kan ikke ankes.

REKORDBOT FOR TELENOR: Konkurransetilsynet mener Telenor er skyld i grove og alvorlige brudd på konkurranseloven, og har gitt telegiganten et historisk høyt gebyr på 788 millioner kroner (forrige rekord var 140).

Telenor skal ha utnyttet sin dominerende posisjon i telemarkedet for å hindre at konkurrentene Tele2 og Network Norway bygde ut et tredje mobilnett. Måten Telenor skal ha gjort dette på er å endre prispolitikk for konkurrenter som leier kapasitet på Telenor-nettet mens de bygget ut sitt eget. Avtalen ble endret fra at konkurrentene måtte betale for sine kunders faktiske bruk av nettet, til en fast nettleie som økte i takt med hvor mange kunder Tele2 og Network Norway skaffet seg. Dermed ble ikke leiekostnadene mindre for utbyggerne selv om de bygde ut mer og mer dekning selv.

Konkurransetilsynet mener de har bevis for at Telenors motivasjon var at det skulle bli for dyrt for konkurrentene å bygge ut eget nett, og at denne strategien var forankret i Telenors toppledelse.

Telenor har varslet at de trolig vil klage på vedtaket.

DØDSLISTA: The Guardian har publisert en liste over migranter som har dødd i forsøket på å nå Europa, eller i systemet på europeisk jord, siden 1993: 34 361 personer. 500 har dødd i interneringssenter, fengsler og leirer. 27 000 har dødd på havet. Rundt 600 har dødd av vold, rundt 400 av selvmord. Bare 1000 døde er navngitt. Det er aktivister i det Nederland-baserte nettverket United for Intercultural Action som har samlet tallene. Offentlige register er mangelfulle. Listen er ikke fullstendig, og Guardian skriver at det garantert er flere døde. Ta en kikk på saken, som er godt illustrert med kart som viser når og hvor de mange dødsfallene har skjedd.

LOVLIG HØY: Senatet i Canada vedtok tirsdag å gjøre cannabis til et lovlig rusmiddel på linje med alkohol og tobakk. Hovedbegrunnelsen er å ramme det svarte markedet og beskytte ungdom mot uregulert salg av hasj og marihuana.

«I løpet av de kommende månedene og årene vil vi nesten fullstendig fjerne det organiserte, kriminelle markedet», hevdet statsminister Justin Trudeau i går. «Vi gjør en grunnleggende endring i hvordan dette landet forholder oss til cannabis, og legger bak oss en feilet forbudspolitikk», sier justisminister Jody Wilson-Raybould.

Lovendringen gjelder i hele landet, selv om de enkelte provinsene får utforme egne regler for hjemmedyrking og salg, og trer i kraft 17. oktober i år. I de siste årene har ni amerikanske stater, inkludert California, legalisert marihuana for rekreasjonelt bruk.

Vil du heller få vår nyhetsoppdatering rett i innboksen? Meld deg på her!

Ha en fortsatt fin dag!

Filter Nyheter-redaksjonen

  • PS: Liker du nyhetsbrevet vårt? Vi har veldig lyst til å fortsette å sende det ut daglig og uten reklame. Har du lyst til å bidra til det, kan du sende Filter Nyheter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps.  Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).  Helt frivillig – tusen takk til alle som har bidratt så langt!