Nyhetsbrev fredag 7. februar: Høyreekstrem terrortrussel + Butt-edge-edge + Skjerper klimamålene

KUTTPOLITIKK: Bare en uke etter at regjeringen mottok den massive «Klimakur 2030»-rapporten, skjerpes nå klimamålene«Norge skal ta en lederrolle i å kutte utslipp, både nasjonalt og internasjonalt», lover finansminister Jan Tore Sanner (H). Fra før har Norge sammen med EU forpliktet seg til å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030. Nå oppjusteres det norske tallet til minst 50 og i beste fall 55 prosent (sammenlignet med 1990). Gjennom Parisavtalen ble landene enige om å fornye og oppjustere sine klimamål hvert femte år fra og med 2020 – Norge er ett av få land som nå holder fristen for å gjøre dette.

MÅTTE BEKLAGE: Aftenposten har satt en foreløpig norgesrekord i fordreid fremstilling av statistikk i sin artikkel om «fastlegenes verste historier» i dagens A-magasinet, men redaktør Trine Eilertsen legger seg da også helt flat«Dette er misbruk av statistikk og ikke en måte vi skal fremstille tall på», skriver hun om egen avis (for øvrig på Facebook-veggen til Sven Egil Omdal, som var kjapp til å kritisere hvordan en økning på 0,3 prosent i antall konsultasjoner hos fastleger fra 2017 til 2018 ligner en eksplosjon i avisas grafikk – det er flere eksempler også).

Selve artikkelen om de frekke pasientene er jo artig, men helheten er ikke uproblematisk: Når anonymiserte anekdoter om hvor lett det er å kreve og få uføretrygd (det går etter «noen måneder», ifølge fastlegens fortelling) presenteres sammen med grafikk der andelen uføretrygdede i Norger virker å ha skutt massivt i været på kort tid, sender det tankene til hvordan britiske tabloider i en årrekke har fremstilt landets syke som kravstore snyltere. Slutt gjerne med dette 🙂

VALG PÅ AMERIKANSK: Hvem skal vi fakturere for alle timene brukt til å lære korrekt uttale av Buttigieg? I går kveld meldte nyhetsbyrået AP at det rett og slett ikke er mulig å kåre noen vinner etter demokratenes nominasjonsvalg i Iowa, selv om både Pete Buttigieg og Bernie Sanders har feiret seieren allerede. I rene tall har Sanders fått flest stemmer, mens Buttigieg i går kveld lå 0,09 prosentpoeng foran i fordelingen av delstatsdelegater til landsmøtet (den faktiske fordelingen av delegater har vippet fram og tilbake de siste timene).

«This is a nesting doll of clusterfucks. Literally unbelievable how distastrous this process has been», skrev Pod Save America-programleder Tommy Vietor på Twitter i går. Senere i dag får vi svaret på om stemmene skal kontrolleres eller telles på nytt – CNN varsler at de venter med å utrope en vinner til dette er avgjort. I dag møtes kandidatene til debatt i New Hampshire, der valget står førstkommende tirsdag. Både Sanders og Buttigieg har gått fram på meningsmålingene det siste døgnet, men sistnevnte aller mest – det er sikkert bare å fortsette pugginga: [butːid͡ʒɪːt͡ʃ].

HØYREEKSTREM TRUSSEL: Amerikanske FBI har gjort det samme som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge – slått fast at høyreekstreme utgjør en like stor terrortrussel som ekstreme islamister. De fleste dødelige og voldelige terrorangrep i USA de siste to årene har vært motivert av rase- eller religionshat, sa FBI-sjef Christopher Wray onsdag. I går ble det kjent at høyreekstremisten Patrick Crusius (21) blir tiltalt for hatkriminalitet, i tillegg til drap på 22 mennesker ved et kjøpesenter i El Paso i august 2019 (han er imidlertid ikke tiltalt for terrorisme, noe som skyldes pussig amerikansk lovgivning). Crusius publiserte et innvandrerfiendtlig «manifest» forut for angrepet og har i avhør sagt at mexicanere var et mål for drapsraidet.