Nyhetsbrev fredag 12. februar: Profilert politiker varetektsfengslet + 5 milliarder i minus i året

1) GODE VERDIER I DE ELDRE: Perspektivmeldingen er vanligvis fylt av skremmende grafer om konsekvensene av eldrebølgen og unge utenfor arbeid. Denne gangen er intet unntak. I tillegg kommer klima- og naturkrisen. Hittil har regjeringene i snitt hatt 12 milliarder nye oljekroner å bruke i året. Fremover vil det bare være 3-4. Samtidig øker utgiftene. Økningen spises opp. «Hvis vi ikke gjør noe, vil vi mangle nye fem milliarder på statsbudsjettet, hvert eneste år», sa statsminister Solberg. Hun minnet også om at det er litt opp-ned å se på at folk lever lengre som noe fælt: «Alt folk lever lengre er en ganske god verdi». 2) «IKKE ALT KAN FORSVARES»: Finansminister Jan Tore Sanner (H) forsvarte regjeringens rause oljepengebruk, også før koronakrisen, med at den har vært lavere enn det handlingsregelen har tillatt. Han nevnte ikke det famøse forsøket på å betale fregatt-forliset Helge Ingstad «under streken». «Det er sikkert ikke alle velferdsgoder vi har innført som kan forsvares under Norges vekstevne», svarte Solberg på spørsmål om pengebruken. Regjeringen mener de skal løse pengegapet ved å integrere innvandrere, ungdommer og uføre inn i arbeidsmarkedet. 3) LETT Å OMSTILLE OLJA?: Regjeringen var også opptatt av å vise at det ikke er en lovmessighet i at man må oppgi velferdssamfunnet for å løse klima- og naturkrisen. «Det viktigste er at Norge skal være et lavutslippssamfunn, ikke et lavinntektssamfunn. Og at forurenser skal betale», sa Venstre-leder og kunnskapsminister Guri Melby (V). Likevel vil regjeringen lete etter mer olje. Men ikke så mye, mente Melby. Jan Tore Sanner gjorde en uvanlig innsats i å belyse hvor greit det tross alt vil være å finne nye arbeidsplasser til oljearbeiderne, ved å vise til at 90 000 oppsagte oljearbeidere fikk nye jobber under oljekrisa noen år tilbake. Med regjeringens oljepolitikk anslår den en reduksjon i 50 000 oljearbe...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.