«Fight like hell»: Dette er bevisene Trumps advokater må slå tilbake mot

Aller først: Det er svært usannsynlig at eks-president Donald Trump kommer til å bli domfelt i den pågående riksrettssaken i det amerikanske Senatet.

En domfellelse krever 2/3 flertall – og Senatet er delt akkurat på midten mellom Demokratene og Republikanerne. Noen få senatorer fra sistnevnte parti har signalisert at de vil stemme for en dom, men de er ikke mange nok.

Første dag av riksrettssaken gikk med til å diskutere om hele affæren er grunnlovsstridig. Flertallet mener at den ikke er det. Onsdag og torsdag var viet til Demokratenes bevisføring.

Og i motsetning til Trump-advokat Bruce Castors rørete og usammenhengende forsvarstale tidligere denne uka – flere av presidentens allierte skal ha blitt rasende – har Demokratene gått systematisk til verks.

Med hittil upublisert videomateriale fra overvåkningskameraer i kongressbygningen og lydfiler fra sikkerhetsvaktenes internkommunikasjon – kombinert med flere av de mest dramatiske klippene av vold mot polititjenestemenn, et utall av Trumps twitter-meldinger og tidligere uttalelser flere år tilbake i tid – har de forsøkt å bevise at han er skyldig etter tiltalen:

Trump oppildnet sine egne tilhengere til å storme Capitol-bygningen onsdag 6. januar. «Fight like hell», sa Trump da han talte til demonstrantene under markeringen bare kort tid før mobben tok seg inn i Kongressen. Var det en marsjordre? Her er de mest sentrale bevisene, som Trumps advokater må slå tilbake mot i dagene som kommer:

Tok ikke ansvar under angrepet

Det sentrale for Demokratene har vært å etablere en tydelig sammenheng mellom Trumps uttalelser og den voldelige mobbens handlinger.

«Bevisene vil vise at eks-presiden...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.