ASTRAZENECA, THE SEQUEL: EUs legemiddeltilsyn (EMA) stadfestet i går en sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og tilfellene av blodpropp med lave blodplater som i Norge har ført til flere dødsfall. Tilfellene vil bli listet som en veldig sjelden bivirkning av vaksinen.

Det er til nå innrapportert 222 blodpropptilfeller i EU/EØS og Storbritannia – de fleste blant kvinner under 60 år. EMAs bivirkningskomité vurderer fortsatt at helsefordelene av vaksinen er større enn risikoen. Under pressekonferansen fikk EMA spørsmål om denne risikovurderingen også gjaldt unge kvinner uten tidligere helseutfordringer. Dette kunne de ikke svare på nå, men viste til at de fortsetter å gjøre grundigere undersøkelser av tilfellene. De har foreløpig heller ikke svar på om kvinner har høyere risiko for bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen, eller om den høyere forekomsten skyldes at flere kvinner enn menn har fått vaksinen.

Forskere ved Rikshospitalet mente allerede i mars å kunne påvise en sammenheng mellom blodpropptilfeller i Norge og en kraftig immunrespons som følge av AstraZeneca-vaksinen. Legemiddelverket tok derfor dissens under forrige møte i EMA om saken. I Norge er bruk av vaksinen satt på vent. FHI har varslet at de skal vurdere vaksinen på nytt innen 15. april.

NY SYKEHJEMSSMITTE: Det er kommet flere meldinger de siste dagene om at fullvaksinerte sykehjemsbeboere har fått påvist koronasmitte. Sist ut er Gystadmyr bo- og aktivitetssenter i Ullensaker kommune, der syv beboere er smittet og to innlagt på sykehus. Tre av de smittede har fått påvist enten sørafrikansk eller brasiliansk virusvariant. I tillegg er tre ansatte ved sykehjemmet smittet.

I går kom meldingen om at seks fullvaksinerte beboere og fem ansatte ved Rovik bu- og aktivitetssenter i Sandnes kommune var smittet med den sørafrikanske mutanten. En av beboerne har dødd med smitte i kroppen. FHI har blitt informert om tilfellene ved begge sykehjemmene.

UTESTENGT: Myanmars ambassadør til London, Kyaw Zwar Minn, er låst ute fra landets ambassade (se bildene i The Guardian her), visstnok av sin egen nestleder. «Det er et slags kupp, midt i London» fortalte Minn til Reuters i går kveld.

London-ambassadøren har de siste ukene uttalt seg kritisk til Myanmars militærjunta som i februar gjennomførte et statskupp. Minn har blant annet bedt om at avsatte statsminister Aung San Suu Kyi og president Win Myint slippes fri fra husarrest, og har fått støtte fra britenes utenriksminister. Nestlederen skal nå ha tatt over de diplomatiske oppgavene ved ambassaden på vegne av militæret.

Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi er Myanmars mest profilerte demokratiforkjemper, men har de senere årene blitt kritisert for å ikke gripe inn mot militærets forfølgelse av det muslimske Rohingya-folket.

FORM FOR TORTUR: Amnesty International frykter at Russland lar opposisjonspolitiker og regimekritiker Aleksej Navalnyj dø sakte i fengsel. Generalsekretær Agnès Callamard sa til Reuters onsdag at forholdene som Navalnyj soner under utgjør en form for tortur.

Navalnyj forteller på Instagram at han får for lite søvn fordi han vekkes av vaktene åtte ganger hver natt, og at det forverrer en allerede dårlig helsetilstand. Ifølge Guardian skal Navalnyj ha feber og hoste i tillegg til skiveprolaps i ryggen og følelse av nummenhet i hendene og føttene. Tre medfanger skal ha blitt overført til sykestuen med tuberkulose, men Navalnyj skal foreløpig hverken ha testet positivt for det eller covid-19. Navalnyj nektes også å treffe sin egen lege, Anastasia Vasiljeva. I protest mot de medisinske forholdene, gikk Navalnyj ut i sultestreik for en uke siden.

Navalnyj ble arrestert i Moskva i januar da han vendte hjem fra behandling i Berlin etter å ha blitt forgiftet med nervegiften novitsjok. Han soner en fengselsstraff på 2,5 år.


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.