Nyhetsbrev 14. oktober: Dette er den nye regjeringen

FEM DREPT – UKJENT MOTIV: Dette er det vi vet i formiddag om hendelsene i Kongsberg i går kveld:

  • Politiet uttaler at det vil ta tid å få en endelig avklaring av hvorvidt drapene kan knyttes til terrorisme. Dette har trolig sammenheng med at myndighetene tidligere ser ut til å ha vært bekymret både for mannens psykiske helse og for mulig islamistisk radikalisering.
  • Fem mennesker ble drept: Fire kvinner og én mann, alle mellom 50 og 70 år gamle. I tillegg er to personer skadd men utenfor livsfare, inkludert en politimann på fritida. Gjerningsmannen brukte pil og bue og minst ett annet våpen.
  • Gjerningsmannen (han har tilstått i avhør) er en 37 år gammel mann som har dansk statsborgerskap men som etter alt å dømme har bodd i Norge hele eller mesteparten av livet. Mannen har ikke vært registrert som arbeidstaker i Norge i voksen alder, og politiet har bekreftet at han flere ganger har «vært i kontakt med helsevesenet». 
  • 37-åringen er konvertitt til islam og har tidligere blitt fulgt opp av politiet på grunn av bekymring for radikalisering. I 2021 har det ikke vært registrert slike meldinger om ham, ifølge Sør-Øst politidistrikt.
  • Mannen ble 29. mai 2020 ilagt besøksforbud mot sine foreldre etter at han skal ha tatt seg inn i huset deres og nektet å forlate det en periode, før han kom med bla. en drapstrussel mot sin far og la igjen en funksjonell Colt revolver på foreldrenes sofa. Besøksforbudet ble senere forlenget av tingretten, til å gjelde til 29. november 2020.
  • Mannen skal ikke være dømt for alvorlige forbrytelser tidligere. I 2012 ble mannen dømt til betinget fengsel for et innbrudd i Norsk bergverksmuseum i Kongsberg og for å ha kjøpt og røyket hasj. I dommen i saken framgår det at mannen ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.