Nyhetsbrev 09. des – *Jurister roper varsku om folkestyret i Norge *Boris Johnsons festskandale *Færre journalister drept

DEMOKRATI PÅ SKRÅPLANET: Fem av Norges fremste jurister innen offentlig rett har signert et innlegg i Morgenbladet der de lister opp åtte endringer i «lov, retningslinjer og praksis» i 2021 som «viser at grunnleggende prinsipper om åpenhet, folkestyre og politisk kontroll presses stadig lenger utover sidelinjen». «Faren er at summen av endringer fører oss ut på et skråplan hvor det blir stadig vanskeligere å sette grenser mot nye inngrep i Stortingets og offentlighetens mulighet til å utøve demokratisk kontroll med lovgivningen og forvaltningen», skriver Benedikte M. Høgberg, Hans Petter Graver, Eirik Holmøyvik, Christoffer C. Eriksen og Anine Kierulf.  De åtte punktene dreier seg både om bekymringsverdige utfall av forskrifter/unntak begrunnet i pandemien og andre forhold, som at Stortinget, Sivilombudet og pressens innsyn i forvaltningen/regjeringen er under press.

KRISE I KRISEN: Boris Johnsons juleselskap-skandale preger alle britiske avisforsider i dag, inkludert mediene som oftest taler toryenes sak, samme dag som Storbritannia innfører strengere koronatiltak. I hvilken grad Downing Street brøt koronareglene på en tilstelning i desember i fjor er ennå uavklart. Men videoen av Johnsons stab som (under tørrtrening til en pressekonferanse) tøyser om at tiltakene ble brutt for kos med ost og vin har blitt et nytt symbol på avstanden mellom politikereliten og dem som må ta hovedbøren av konsekvensene.

Psykologiprofessor Stephen Reicher p...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.