Fem terrorsiktede i Finland kan ha hatt sprengstoff og skytevåpen + Tror svensk nazist planla «Breivik-bombe»

Filter X er en oversikt over aktuell, uavhengig journalistikk om politisk ekstremisme, hatkriminalitet, rasisme og relaterte temaer

FEM TERRORSIKTET I FINLAND: Politiet holdt sist fredag en pressekonferanse om pågripelsen av fem menn sørvest i Finland som alle er mistenkt for å ha forberedt et høyreekstremt terrorangrep. Siktelsene indikerer at mennene har skaffet seg både sprengstoff og skytevåpen med terrorformål. Sikkerhetstjenesten i Finland knytter de siktede spesifikt til såkalte akselerasjonisme – i denne sammenhengen ideen om å framskynde samfunnets kollaps med terrorangrep som er tenkt å utløse voldsspiraler og «rasekrig». – Vi har analysert materialet som er beslaglagt og har sammenlignet det med internasjonal ideologi og nettverk som glorifiserer terrorisme, sier Eero Pietilä i sikkerhetspolitiet til Hufvudstadsbladet. Han vil ikke kommentere om de siktede har hatt direkte kontakt med terrororienterte nynazister i utlandet.

De fem mennene har vært i politiets søkelys siden store mengder skytevåpen, dynamitt og kunstgjødsel ble beslaglagt i 2019, men det er så langt ikke kjent hva mennene har foretatt seg de siste månedene. Politiet brukte i forrige uke pansrede biler i tilslaget mot dem. Terrorsaken er den første med høyreekstremister i Finland.


KAN HA FORBEREDT «BREIVIK-BOMBE»: En 25 år gammel høyreekstremist som har vært aktivist i Den nordiske motstandsbevegelsen i Sverige skal ha stjålet sekk etter sekk med kunstgjødsel fra en bonde til bruk i et bombeangrep, skriver 

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.