Fem terrorsiktede i Finland kan ha hatt sprengstoff og skytevåpen + Tror svensk nazist planla «Breivik-bombe»

Filter X er en oversikt over aktuell, uavhengig journalistikk om politisk ekstremisme, hatkriminalitet, rasisme og relaterte temaer

FEM TERRORSIKTET I FINLAND: Politiet holdt sist fredag en pressekonferanse om pågripelsen av fem menn sørvest i Finland som alle er mistenkt for å ha forberedt et høyreekstremt terrorangrep. Siktelsene indikerer at mennene har skaffet seg både sprengstoff og skytevåpen med terrorformål. Sikkerhetstjenesten i Finland knytter de siktede spesifikt til såkalte akselerasjonisme – i denne sammenhengen ideen om å framskynde samfunnets kollaps med terrorangrep som er tenkt å utløse voldsspiraler og «rasekrig». – Vi har analysert materialet som er beslaglagt og har sammenlignet det med internasjonal ideologi og nettverk som glorifiserer terrorisme, sier Eero Pietilä i sikkerhetspolitiet til Hufvudstadsbladet. Han vil ikke kommentere om de siktede har hatt direkte kontakt med terrororienterte nynazister i utlandet.

De fem mennene har vært i politiets søkelys siden store mengder skytevåpen, dynamitt og kunstgjødsel ble beslaglagt i 2019, men det er så langt ikke kjent hva mennene har foretatt seg de siste månedene. Politiet brukte i forrige uke pansrede biler i tilslaget mot dem. Terrorsaken er den første med høyreekstremister i Finland.


KAN HA FORBEREDT «BREIVIK-BOMBE»: En 25 år gammel høyreekstremist som har vært aktivist i Den nordiske motstandsbevegelsen i Sverige skal ha stjålet sekk etter sekk med kunstgjødsel fra en bonde til bruk i et bombeangrep, skriver 

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.