Norges nye korona-boss: – En rekke av vaksinene som er kjøpt må kasseres

John Arne Røttingen, Norges kommende globale helseambassadør.

– Det som har skjedd de siste tre-fire månedene, er at i stedet for å vente på godkjenning, så har mange land begynt å kjøpe vaksiner som fortsatt er under utvikling. Det betyr at man kjøper vaksiner med en risiko for at de ikke vil virke, sier John-Arne Røttingen. Nylig takket han ja til landets fremste «redde verden»-jobb for øyeblikket: 1. desember forlater Røttingen direktørposten i Norges Forskningsråd og trer inn i den nyopprettede stillingen som «ambassadør for global helse». Utenriksministeren og utviklingsministeren blir nære makkere. Oppgave nummer 1: Få kontroll på pandemien. Metode: Et vaksine-system der ikke penga rår alene. Filter Nyheter spurt den kommende koronadiplomaten om hvordan han skal få det til.

Kommer vaksine på nyåret - men bare til noen få

Norge har gjennom EUs innkjøpsordning inngått avtale med produsenten AstraZeneca, populært kalt «Oxford-vaksinen». Det er blant kandidatene som har kommet lengst i utprøvingsfasen. Røttingen tror avtalen vil kunne gi Norge tilgang til vaksiner som starter tidlig på nyåret, etter å ha landet en hastegodkjenning rundt juletider. Selv om vi har sikret oss et ganske stort antall doser gjennom avtalen, så vil ikke alle være klar fra dag én. – Vi snakker kanskje bare om noen titusener, sier Røttingen. – Hvem får de første dosene? Man må jo prioritere ganske hardt? – Det jobber Folkehelseinstituttet og Helse- og omsorgsdepartementet med å bestemme nå. Røttingen, som er lege og epidemiolog, har selv en sjefsjobb i Folkehelseinstituttet på CV-en. Som områdedirektør for miljømedisin og smittevern ledet han i 2015 den vitenskapelige uttestingen av Ebola-vaksinen, et vaksine-gjennombrudd som ble kåret til et av tiårets viktigste forskningsfunn av National Geographic i fjor. I mars i år ble han hyret av WHO til å koordinere verdens største studie for å finne effektive behandlingsmetoder mot ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.