Norge gir 15 milliarder til Ukraina hvert år de neste fem årene

«NANSEN-PROGRAMMET»: Norge skal gi 15 milliarder kroner i støtte til Ukraina hvert år de neste fem årene, fortalte statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse i dag: – Det er en viktig beskjed til Moskva at Stortinget så mye som mulig står samlet bak dette, sa Støre, etter et møte med de parlamentariske lederne om de planlagte 75 milliardene. Årets pott er tenkt fordelt likt mellom militære og sivile formål.

Tidligere har det vært kjent SVs utgangspunkt i statsbudsjettforliket har vært minst 14 milliarder til Ukraina i år, samme sum som anslås som det som må bevilges ekstra i bistandsbudsjettet for 2023 om det igjen skal utgjøre én prosent av brutto nasjonalinntekt.

I Stortinget i dag var Støre nøye med å understreker at pakken ikke kan handle om tilføre oljepenger i norsk økonomi. – Ukraina-programmet skal ikke føre til økt rente eller inflasjon i Norge. (…) Kort sagt: Dette er penger ut av Norge som vi ikke bør bruke eller ikke ville brukt i Norge akkurat nå.


ENORME ØDELEGGELSER: Antallet som er bekreftet omkommet etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria i natt er oppe i 2600 og fortsatt ventet å stige. Skjelvet, som er målt til 7,8 på Richters skala og inntraff i morgentimene i dag, skal være det kraftigste i Tyrkia dette århundret og ble fulgt av et nesten like kraftig etterskjelv i ettermiddag. 

Hele boligblokker er fullstendig rast sammen i store byer. Mange av de rammede er mennesker som allerede er drevet på flukt fra krigen i Syria. Kulde gjør redningsarbeidet ekstra vanskelig. 


FIKK DU MED DEG? Hypotetiske reaksjoner i utlandet, formulert i en trusselvurdering fra PST, kan ligge bak beslutningen om å nekte den muslimfiendtlige organisasjonen SIAN å gjennomføre koranbrenning ved Tyrkias ambassade forrige uke. 

Hvis det er riktig, kan politiet ha grepet inn i ytringsfriheten uten å ha grunnlag for det, ifølge jurist og førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Anine Kierulf: «Hvis det er den reelle begrunnelsen, så har man ikke hatt hjemmel i politiloven til å hindre en demonstrasjon i Norge», sier hun.

Torsdag fikk SIAN beskjed fra Oslo politidistrikt om en «ny vurdering» der politiet hadde kommet fram til at en varslet koranbrenning ved Tyrkias ambassade likevel ikke kunne gjennomføres. Les hele Filter Nyheter-avsløringen her.
 


  • Vil du være med på å støtte Filter Nyheters journalistikk? Kjøp et abonnement! Les mer her

ANKLAGET FOR ØKONOMISKE REGELBRUDD: Manchester City er anklaget for brudd på både Financial Fair Play og Uefas klubblisesordning av Premier LeagueEn uavhengig kommisjon skal nå gjennomgå anklagene og foreslå hvilke sanksjoner klubben skal straffes med – i verste fall kan det bli utkastelse fra ligaen

Financial Fair Play er regler som skal hindre europeiske storklubber i å bruke mer penger enn de får inn av sponsoravtalene sine, slik at ikke styrtrike eiere skal kunne pumpe inn ubegrensede midler i klubbkassa fra egen lomme. Spørsmålet er derfor om Manchester City har brukt mer penger enn klubben har lov til

Premier League mener klubben skal ha begått over hundre regelbrudd fra sesongen 2009/10 og fram til 2017/18. Anklagene handler blant annet om at klubben ikke skal ha gitt et riktig bilde av klubbens egentlige økonomi. Flere av påstandene er tidligere avdekket i dokumentlekkasjen Football Leaks, der det ble funnet at Manchester City kunstig blåste opp sponsoravtaler slik at de kunne bruke mer penger. 

Klubben svarer selv i en pressemelding at de er «overrasket» av disse påståtte regelbruddene, og at de ønsker en gjennomgang av den uavhengige kommisjonen velkommen. Manchester City ble kjøpt opp av Abu Dhabi United Group, som eies av sjeik Mansour som er en del av kongefamilien. 


JAKTER FSB-TOPPER I RUSSLAND: Personer i en hemmelig ukrainsk gruppe kalt Bratstvo-bataljonen påstår overfor The Guardian at de skyter ned helikoptre og jakter på FSB-topper i Russland. Under anonymitet forteller en kommandør som kaller seg Oleksij (39), og de to sabotørene Taras (23) og Vladislav (21), til den britiske avisa om flere av angrepene de har stått bak. I motsetning til offisielle ukrainske styrker hevder de frivillige spesialsoldatene i Bratstvo-bataljonen at de gjennomfører lyssky angrep på russisk jord, og at det ikke er vanskelig for dem å komme seg over grensa. («Bratstvo» betyr «brorskap».) Spesialsoldatene sniker seg også inn i russsiskokkuperte områder i Ukraina der de gjennomfører sabotasjeoppdrag. Bratstvos oppdrag består blant annet av å kidnappe FSB-topper, sabotere militærbaser eller å skyte ned helikoptre. New York Times har tidligere deltatt på to oppdrag med bataljonen. Tormod Heier, professor i militær strategi ved Stabsskolen, er ikke overrasket over historien som blir fortalt i The Guardian og sier til Aftenposten at han tror Ukrainas kredibilitet kan svekkes når denne gruppas aktiviteter blir kjent