Nei, Mike Pence kan ikke på egen hånd utrope Trump som president

Du vet det allerede: Joe Biden fra Det demokratiske partiet er straks ny president i USA. Valgresultatet var i realiteten klart bare få dager etter 3. november i fjor. Men helt siden da har Donald Trump benyttet nær alle virkemidler for å få resultatet omgjort. Det inkluderer en rekke søksmål som er blitt forkastet i ulike rettsinstanser, ubegrunnede og til dels svært fantasifulle anklager om omfattende juks og en slags indirekte utpressing av den republikanske valgsjefen i delstaten Georgia, det siste per telefon i helga. Ingenting har virket – nå gjenstår bare rene formaliteter før Biden inntar Det hvite hus. Men én av disse formalitetene er at Kongressen samles under ledelse av visepresident Mike Pence for å formelt vedta valgresultatet. Gjentatte ganger er det sådd tvil om hva som faktisk vil skje. Enkelte fremholder nemlig at visepresidenten er en slags sisteskanse, som på selvstendig grunnlag kan forkaste valgmennenes stemmer og utrope Trump som vinner.

«Det gjør det jo ekstra vanskelig for ham»

– Jeg håper Mike Pence innfrir for oss, det må jeg si, uttalte Trump fra talerstolen da han gjestet Dalton i Georgia tidligere denne uken. Men presidenten virker ikke å ha spesielt gode kunnskaper om den amerikanske grunnloven, det 12. grunnlovstillegget eller reglene for telling av valgmennenes stemmer som ble vedtatt i 1887. Det gjør ikke Mike Pence heller, selv om sannheten antakelig er en annen. Flere analytikere har påpekt at visepresidenten står overfor en nær umulig balanseøvelse, der hensynet til Trump og de mest radikale kreftene i Det republikanske partiet må veies opp mot hensynet til den mer moderate, konservative fløyen. – Han har utvist sterk lojalitet til Trump helt siden han ble utpekt som visepresident-kandidat for fire år siden. I tillegg må Pence tenke på posisjoneringen framover: Han har antakelig ambisjoner om å overta boe...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.